24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Delft

Zo af en toe breng ik een bezoek aan Delft. Deze Zuid-Hollandse stad is voor mij een voorbeeld van een perfecte stedentripbestemming binnen Nederland. De binnenstad is vrij compact en niet te druk met verkeer. Er zijn voldoende mooie plekjes om te ontdekken en Delft heeft een verhaal te vertellen. Dan heb ik het vooral over de band die de stad al eeuwenlang met de Oranjes heeft. Willem van Oranje, de Vader des vaderlands, is op 10 juli 1584 in Delft vermoord door Balthasar Gerards. Zijn lichaam heeft in de Nieuwe Kerk in Delft een laatste rustplaats gevonden. Sindsdien is Delft de plek waar (voormalige) vorsten van Nederland en hun echtelieden bijgezet worden in de koninklijke grafkelder.

Delft is verder een studentenstad. De Technische Universiteit Delft behoort tot de bekendste universiteiten van het land. Hier volgen sinds het jaar 1842 jaarlijks duizenden studenten een technische opleiding. Verder telt Delft een aantal hogescholen. Al met al zorgen alle studenten ervoor dat Delft een gezellige levendige stad is, waar de horeca op grote schaal aanwezig is. De vele grachten geven de binnenstad een vleugje extra sfeer. De vele fietsen rond en in de grachten vormen het bewijs dat er in Delft veel studenten resideren.

Delft heeft voor iedereen wel wat te bieden. Er zijn een aantal mooie bezienswaardigheden in Delft die een bezoekje zeker waard zijn. Denk Museum Prinsenhof, het in renaissancestijl opgetrokken stadhuis, de middeleeuwse Oostpoort en het Vermeer Centrum dat gewijd is aan de in Delft geboren schilder Johannes Vermeer. Voor shop-a-holics is het goed om te weten dat Delft tal van leuke boetiekjes kent die niet tot de bekende winkelketens behoren. En mochten je benen wat moe worden tijdens je stedentrip aan Delft, dan kun je ervoor kiezen om Delft zittend vanuit een rondvaartboot te bekijken.

Afgelopen vrijdag was het voor het eerst die week goed weer in Delft. Goed genoeg voor mooie foto’s, lekker droog en aangenaam warm zonder dat het te heet werd. Voor mij een uitgelezen kans om een onderstaande fotoreportage over Delft te maken.

Dit soort grachten zie je volop in de historische binnenstad van Delft. Op de achtergrond zie je de scheefstaande kerktoren van de Oude Kerk.

Twee iconen van Delft in één afbeelding: het Melkmeisje van Vermeer in een Delfts-blauw mozaïek.

Opvallend detail in het centrum van Delft zijn de ‘eigen’ straatnaambordjes, die duidelijk afwijken van wat standaard is in Nederland.

Vroeger telden de stadswallen van Delft maar liefst 15 molens. Daarvan is er eentje overgebleven: De Roos, die in 1679 gebouwd is.

Onmiskenbaar Delft, gezien vanaf de kerktoren van de Nieuwe Kerk.

Interieur van de Oude Kerk.

Delft heeft tal van gezellige plekjes en pleinen. Op de Beestenmarkt vind je de grootste verzameling aan terrassen van Delft. Mocht je hier willen doorzakken, dan is het raadzaam om te overnachten in Delft. De stad telt voldoende betaalbare en leuke hotelletjes.

Als je ergens een artikel over Delft ziet, dan is de kans groot dat er ter illustratie een foto van dit gebouw bij te vinden is. Dit is het karakteristieke stadhuis van Delft. Dit in renaissancestijl opgetrokken gebouw is samen met de Nieuwe Kerk gezichtsbepalend voor de Markt in Delft.

Een oude telefooncel die omgebouwd is tot het kleinste museum van Delft en misschien wel van heel Nederland. Dankzij de open vensters kun je gratis genieten van kunst in “Voor de kunst”.

Deze kogelgaten zijn veroorzaakt door moordaanslag van Balthasar Gerards op Willem de Zwijger, ook bekend als Willem van Oranje. Deze inslagen kun je zien tijdens een bezoek aan het Prinsenhof.

Als je de nodige treden op de nauwe trap van de kerktoren van de Nieuwe Kerk beklommen hebt, dan kun je vanuit verschillende plekken uitkijken op de stad Delft. Op deze foto zijn duidelijk de gotische elementen van de Nieuwe Kerk zichtbaar, terwijl je uitkijkt op de Oude Kerk.

In redelijk wat oude Nederlandse binnensteden kom je nog hofjes tegen. Dit is de vroegste vorm van sociale woningbouw in Nederland. Het Hofje van Gratie is hiervan een mooi voorbeeld in Delft. Deze huisjes voor alleenstaande vrouwen werden eind zestiende eeuw gebouwd.

Delfts blauw was oorspronkelijk een goedkoop alternatief voor het blauwwitte Chinese porselein. Tegenwoordig is Delfts blauw een begrip dat tot ver voorbij onze landsgrenzen bekendheid geniet.

Mooi sfeerplaatje van de Delftse binnenstad.

De Nieuwe Kerk, gezien vanaf de Markt. Duidelijk te zien is dat er verschillende materialen voor de kerktoren gebruikt zijn. Met een hoogte van 108,75 meter is dit de op één na hoogste kerktoren van Nederland. Voor wie het wil weten: de Domtoren in Utrecht is bijna vier meter hoger.

Het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft.

De vele fietsen vormen het bewijs dat Delft een studentenstad is.

Lelies bedekken een redelijk deel van het wateroppervlakte van de Delftse grachten.

Wapenschilden op het Gemeenlandshuis. Dit laatgotische huis is het oudste stenen huis van Delft. De wapenschilden stammen uit 1652 en zijn door de schilder/architect Pieter Post ontworpen.

Sommige monumenten zou je zomaar voorbijlopen. Deze Sint-Hieronymuspoort is het overblijfsel van het voormalige klooster Hieronymusdal.

Als je het over schilders uit Delft hebt, dan is Johannes Vermeer de eerste naam die naar boven komt. Deze zeventiende-eeuwse kunstschilder behoort tot de iconen van de Nederlandse schilderkunst. Minder bekend is Paul Constantin Dominique Tétar van Elven. Deze in Antwerpen geboren schilder heeft jarenlang in Delft gewoond en gewerkt. Sinds 1926 doet zijn oude huis dienst als museum. Dit is de plek waar Tétar van Elven menig schilderij vervaardigd heeft.

Bij toeval zag ik deze muurschildering aan de zuidelijke rand van de Delftse binnenstad. Hierop staan meerdere iconen van Delft verzameld.

De Oostpoort is de enige overgebleven stadspoort van Delft. Toen ik hier stond te fotograferen riep een passerende jogster ‘mooi plaatje, hè’. Ik kon hierop alleen maar bevestigend antwoorden. De oude ophaalbrug maakt het af.

Ik sluit deze fotoserie over Delft graag af met nog een foto die vanuit een hoger standpunt gemaakt is. Hierbij heb je een duidelijke blik op de Markt en het stadhuis.

Soortgelijke berichten

Vlissingen
01 februari 2022
Amsterdam
31 juli 2021
Keukenhof
10 april 2021