24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Granada

Granada is een oude stad in het hart van de autonome regio Andalusië. Samen met Sevilla en Córdoba speelde Granada een belangrijke rol tijdens het Moorse tijdperk. De welvaart die de stad toen kende heeft geleid tot een prachtig bouwwerk: het Alhambra. Deze middeleeuwse fortificatie is de grote toeristentrekker van Granada. Jaarlijks komen een paar miljoen toeristen af op het enorme fort dat als één van de best bezochte bezienswaardigheden van Spanje beschouwd mag worden. Door de populariteit kun je vaak niet zomaar even binnenwandelen in het Alhambra. Dat komt vooral ook omdat er maar een maximum aantal mensen per dag naar binnen mag. Je ontkomt er daardoor eigenlijk niet aan om vooraf tickets voor het Alhambra via internet te bestellen.

In april 2017 bezocht ik Granada voor het eerst. Het was geluk hebben met het weer, want ik heb er vrijwel alleen maar strak blauwe luchten gezien. Het was wel een bijzondere reisperiode waarin ik Granada bezocht, want het was tijdens de Semana Santa. Dit is de Goede Week of Heilige Week waar in Spanje, maar vooral in Andalusië zeer uitgebreid aandacht aan besteed wordt. Vanaf Palmzondag (de zondag voor Pasen) tot aan Pasen trekken er allerlei processies door de stad. Voor een aantal mensen is dat een extra reden om Granada juist in die periode te bezoeken. Als je echter niets met religie hebt en/of weinig interesse hebt in deze religieuze optochten dan is het misschien beter om Granada op een ander moment te bezoeken. Vanaf het einde van de middag staat Granada helemaal in het teken van Semana Santa.

granada-plaza-nueva
Plaza Nueva is één van de belangrijkste pleinen van de stad.

granada-albaicin-balkons
In Granada zie je veel ijzeren balkons in het straatbeeld. Dat komt vooral omdat de ijzerindustrie al jarenlang belangrijk is voor de regio.

granada-siesta
Op het moment dat het siësta is sluiten de winkels hun deuren en nemen de locals hun tijd om te genieten van een hapje of een drankje.

granada-palacios-nazaries
In het Alhambra kun je prachtige staaltjes van Moorse architectuur bewonderen, vooral in de Palacios Nazaries.

granada-processie3
Een van de vele processies die tijdens de Semana Santa door Granada trekt. De puntige kappen hebben overigens helemaal niets met de Amerikaanse Klu Klux Klan te maken.

granada-bar
In de stad barst het van de gezellige barretjes, restaurants en koffiezaken.

granada-carrera-del-darro
De Carrera del Darro loopt langs de rivier Darro en is een populair wandelroute voor toeristen. Dit zie je niet alleen aan het publiek dat hier loopt, maar vooral ook aan de aanwezige straatverkopers die de vrij smalle straat (hier rijdt ook verkeer doorheen) nog smaller maken.

kathedraal-gothiek
Fraaie staaltjes gotiek aan de buitenkant van de Kathedraal van Granada.

granada-plaza-romanilla
Als je in Granada gezellig een terrasje wilt bezoeken dan is Plaza Romanillo één van de sfeervolste plekken om dat te doen. Vooral in het weekend kan het hier wel erg druk zijn.

granada-albaicin-boom-in-bloei
Het voordeel van Granada in het voorjaar bezoeken is de hoeveelheid kleur die de beplanting dan in de stad laat zien. Dit plaatje is geschoten in de historische wijk Albaicín.

granada-processie2
Als je ’s avonds tijdens de Goede Week door het centrum van Granada loopt dan kun je zomaar ineens onverwachts op een processie stuiten.

granada-gemeentehuis
Moderne technieken zorgen voor een bijzondere belichting van het gemeentehuis van Granada. Niet iedereen zal van deze kleurenkermis gecharmeerd zijn, denk ik.

granada-klooster-van-hieronymus

Het klooster van Hiëronymus is een belangrijke bezienswaardigheid in Granada. Vooral de kloosterkerk maakt veel indruk, maar ook de binnentuin met gallerijen en sinaasappelbomen is mooi om te zien.

granada-alcazaba

Het Alcazaba is het oudste deel van het Alhambra. De hoekige structuren zijn kenmerkend voor dit stukje van het fort.

granada-cana-y-cerveza
In de loop van de middag kun je op veel plekken in Granada genieten van een pilsje (caña) met een erbij geserveerde tapa. Wat je krijgt is dan een verrassing. Deze stoofschotel smaakte in ieder geval heerlijk.

granada-sierra-nevada
Vanaf Granada (en vooral vanaf het Alhambra) kun je de Sierra Nevada goed zien liggen. Deze hoge bergen zijn tot laat in het voorjaar besneeuwd, zoals je op deze foto kunt zien.

granada-albaicin-nauw-straatje
Een van de vele nauwe straatjes in de oude wijl Albaicín. Op de achtergrond zie je een stukje van het Alhambra.

granada-processie
Een drukbezochte processie in het hart van religieus Granada: voor de kathedraal.

granada-generalife
Het Generalife is het zomerpaleis binnen het Alhambra. Kenmerkend zijn de fraai aangelegde tuinen in en rondom het Generalife.

granada-plaza-bib-rambla
Plaza Bib-Rambla is een rechthoekig plein in het centrum van Granada. Aan dit plein zitten veel terrassen van uiteenlopende restaurants, waardoor het er vooral in de avonduren gezellig druk is.

granada-albaicin-serveerster-klant
Twee werelden in één foto: rechts zit een man heerlijk te genieten van het zonnetje terwijl centraal op de foto een serveerster bijna letterlijk de benen onder haar kont uitloopt om alles een beetje bij te kunnen houden.

granada-alhambra
Vanaf de muur van het Alcazaba kun je duidelijk zien dat er binnen het Alhambra verschillende bouwstijlen toegepast zijn die uit verschillende periodes komen.

granada-puerta-de-elvira
Puerte de Elvira is een oude stadspoort uit de Middeleeuwen waar je tegenwoordig nog steeds doorheen kunt lopen.

granada-mirador-san-nicolas
Een van de mooiste plekjes in Granada is Mirador San Nicolás. Dit hoger gelegen plekje in de wijk Albaicín biedt een prachtig uitzicht op het Alhambra en de daarachter gelegen Sierra Nevada.

Granada in één dag

Wil je zelf Granada ontdekken en weet je niet hoe je een leuke dag in Granada besteedt? Op de site www.in12uur.nl staan inspirerende verhalen over hoe je een bepaalde bestemming in één dag kunt bezoeken. De tijdlijn die erin gebruikt wordt kan als leidraad gebruikt worden voor bezoekers om zelf een dag op die bestemming door te brengen. Hierbij worden er verschillende thema’s gebruikt, zoals ‘highlights’, ‘een andere kant van’ en ‘met kinderen’.
Ook Granada staat op deze site: Granada in één dag.

Soortgelijke berichten

Barcelona in 24 foto's
Barcelona
01 maart 2024
Fotoreportage van Málaga
Málaga
15 februari 2022
Madrid
17 mei 2018