24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Cyprus

Cyprus is een eiland in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het eiland bestaat uit twee gedeelten. Op de zuidelijke helft ligt de Republiek Cyprus, dat door vrijwel de hele wereld als zelfstandig land beschouwd wordt en lid is van de Europese Unie. Het noordelijke deel wordt sinds 1974 bezet door Turkije en wordt door de Turken het internationaal niet erkende Turkse Republiek Noord-Cyprus genoemd. Helaas is het vooral dit conflict waar Cyprus tegenwoordig om bekend staat. Wat minder belicht wordt is dat Cyprus een geweldig vakantieland is en dat Cyprus door de strategische ligging altijd een gewild land is geweest.

Meerdere volkeren hebben op Cyprus geleefd en er hun stukje erfgoed achtergelaten. De Assyriërs, Egyptenaren, Perzen, Grieken, Romeinen, Byzantijnen, Venetianen, Ottomanen en Britten hebben gedurende een korte of langere periode over Cyprus geheerst. Dat heeft een rijke schat aan archeologische vindplaatsen opgeleverd. De recentere overheersers, de Britten, hebben op hun eigen manier hun stempel op Cyprus gedrukt. Hun kolonisatie heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat je op Cyprus links rijdt.

Een groot deel van de toeristen die naar Cyprus komt bestaat nog steeds uit Britten. Zij voelen zich prima thuis op het mediterrane eiland dat ze nog steeds een beetje als het hunne beschouwen. Het aandeel Nederlandse toeristen is relatief klein. Zij vliegen eerder naar buurlanden zoals Griekenland en Turkije, vaak niet wetende dat Cyprus een geweldig alternatief voor die bestemmingen kan zijn.

Sinds eind vorige eeuw ben ik een keer of acht naar Cyprus gereisd. De laatste trip naar Cyprus vond anderhalf jaar geleden plaats. Ik ben mijn fotoarchief van Cyprus ingedoken om jullie door middel van 24 foto’s kennis te laten maken met deze bijzondere Europese bestemming.

kerk op CyprusOp heel Cyprus zul je kerken en kloosters tegenkomen. De Grieks-orthodoxe kerken zijn vaak uitbundig en kleurrijk gedecoreerd. Stap daarom zeker even naar binnen.

haven van Ayia NapaDe visvangst is altijd belangrijk geweest voor de Cyprioten. De traditionele vissersbootjes delen de plekken in de havens nu vooral met rondvaartboten, nu het toerisme een belangrijkere bron van inkomsten geworden is.

sculpturenparkHet sculpturenpark van Ayia Napa is een plek waar je helemaal gratis van tientallen sculpturen kunt genieten. In de hete zomers doe je dat bij voorkeur vroeg op de dag.

rots van AphroditeDe rots van Aphrodite behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van Cyprus. Volgens de legende zou de godin Aphrodite hier geboren zijn. Aphrodite is in de Griekse mythologie de godin van onder andere de liefde, de schoonheid, de seksualiteit en de vruchtbaarheid.

sponzenRond Cyprus worden er natuurlijke sponzen opgedoken, die onder andere in de haven verkocht worden. Deze verkoper doet een dutje terwijl hij op potentiële kopers wacht.

Millomeri-watervalDe Millomeri-waterval wordt tot de mooiste bezienswaardigheden van Cyprus gerekend. In het zomerseizoen komen dagelijks honderden toeristen naar de waterval. Het koude water dat uit de berg stroomt zorgt dan voor een heerlijke verfrissing.

boulevard van LarnacaUitzicht op de boulevard van Larnaca. Langs de kust van Larnaca liggen een aantal aangename zandstranden.

Eleftheria SquareIn de hoofdstad Nicosia ligt Eleftheria Square. Het ontwerp van dit modern vormgegeven plein is aan de hand van het architectenbureau van de wereldberoemde architecte Zaha Hadid.

Lefkara kantIn het bergdorp Lefkara is kantklossen zowel een kunst als een gewoonte voor de vrouwen. Het maken van tafelkleden van het typische Lefkara-kant terwijl ze samen in de kronkelige straatjes zitten, is nog steeds de voornaamste bezigheid van veel vrouwen in het dorp.

Cyprus all inclusive hotelOp Cyprus bestaan er relatief veel all inclusive hotels. De populariteit van all inclusive vakanties op Cyprus komt vooral voort uit de periode waarin het prijsniveau in de horeca op Cyprus vrij hoog lag.

zoutmeer van LarnacaHet zoutmeer van Larnaca staat een groot deel van het jaar grotendeels droog. In de wintermaanden kun je hier flamingo’s spotten.

buitenleven op CyprusHet aangename mediterrane klimaat van Cyprus zorgt ervoor dat men hier vooral buiten leeft. Het zorgt in de avonduren voor gezellige terrassen.

Bridge of LoversDankzij het hogere standpunt kun je bij de Bridge of Lovers goed zien hoe helder het zeewater bij Cyprus is.

Noord-CyprusDe noordelijke helft van hoofdstad Nicosia ligt in Noord-Cyprus. De kerk is omgebouwd tot moskee en de vlaggen van Turkije en T.R.N.C. wapperen hier.

auto huren op CyprusDeze foto heb ik in 2006 gemaakt. Autoverhuur verliep toen nog maar mondjesmaat via internet. Als autoverhuurder had je een andere manier om de aandacht te trekken: een overdaad aan vooral felgekleurde borden.

kunstCyprioten houden van oudsher van kunst. Dat vertaalt zich onder andere in mooie kunstwerken binnen het straatbeeld van Cyprus.

KykkoskloosterHet Kykkosklooster is een van de bekendste en belangrijkste bezienswaardigheden van Cyprus. Het Kykkosklooster wordt vooral bezocht vanwege de prachtige gouden mozaïeken en sierlijke iconen.

hitteOp Cyprus kan het in de zomer zinderend heet worden. Omdat airconditioning op straat niet helpt, spant men in de Ledrastraat in Nicosia doeken om de zon tegen te houden.

Troodosgebergte
Het Troodosgebergte is een plek waar je ook aan de hitte kunt ontsnappen. De combinatie van een hogere ligging en een dichte bebossing zorgt ervoor dat het in het Troodosgebergte meerdere graden koeler is dan elders in Cyprus. Het gebied leent zich prima voor wandeltochten, het bezoeken van pittoreske dorpen en het ontdekken van de natuur op Cyprus.

aquaductHet Kamares Aquaduct lijkt een overblijfsel uit het Romeinse tijdperk, maar is dat niet. Dit goed behouden gebleven aquaduct is in de achttiende eeuw door de Ottomanen gebouwd.

Famagusta viewpointDe verdeling van Cyprus heeft ervoor gezorgd dat er een bufferzone over het eiland loopt. Deze zone is onbewoond, staat ook bekend als de Groene Lijn en wordt door de Verenigde Naties beheerd. Vanaf het Famagusta viewpoint kun je een blik werpen op het verlaten deel van Famagusta.

archeologische vondsten
Op Cyprus kun je verschillende archeologische sites bezoeken, zoals deze in Paphos waar je onder andere antieke mozaïeken kunt bewonderen.

Nissi BeachNissi Beach wordt tot de mooiste stranden van Cyprus gerekend. De keerzijde van die status is dat het een enorme aantrekkingskracht op toeristen heeft. Hierdoor is het overdag ontzettend druk op Nissi Beach.

sunset op CyprusIk sluit een fotoreportage graag af met een sunsetfoto. Deze zonsondergang is bij de badplaats Limassol gemaakt. Omdat deze stad aan de zuidkant ligt, zie je de zon boven land achter de horizon verdwijnen.

Soortgelijke berichten