24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Brussel

Als je kijkt naar de Belgische stedentripbestemmingen, dan moet Brussel steden zoals Antwerpen, Brugge en Gent boven zich dulden als het gaat om populariteit onder Nederlandse toeristen. Ieder keer als ik door Brussel wandel of fiets vraag ik mijzelf af waarom dat dat zo is. Want Brussel heeft alles wat je zoekt tijdens een citybreak: boeiende musea, indrukwekkende bezienswaardigheden, leuke buurten en heerlijke horeca. Wil je in Brussel overnachten? Tal van uiteenlopende hotels en andere accommodaties heten je van harte welkom. De zakenhotels zijn tijdens het weekeinde vaak wat gunstiger geprijsd. Hierdoor kan een weekendje Brussel goed betaalbaar zijn.

De weergoden voorspelden voor deze week goed weer voor Brussel. Voor mij reden genoeg om de hoofdstad van België in mijn agenda te plaatsen voor een dagje fotograferen. Mijn laatste bezoek aan Brussel was alweer drie jaar terug. In augustus 2019 ging ik naar Brussel om de reportage ‘Brussel in 12 uur: de highlights van Brussel‘ te maken. Dit keer maakte ik een vergelijkbaar rondje. De reden hiervoor was dat ik nu de oudste dochter van mijn beste vriend mee had genomen. Zij heeft een bovengemiddelde interesse in fotograferen. Het is dan leuk om de gedeelde passie te gebruiken tijdens een wandeling door Brussel. Ik heb in ieder geval genoeg materiaal geschoten om Brussel in 24 foto’s te laten zien.

Manneke PisManneke Pis is bekendste ‘inwoner’ van Brussel. Op de ochtend dat ik deze foto schoot had hij bezoek gehad van een andere beroemdheid: Mick Jagger. Samen met de andere bandleden van de Rolling Stones zou hij die avond een concert geven in het Heizel Stadion in Brussel. Manneke Pis kreeg voor deze gelegenheid een speciale Rolling Stones outfit aangemeten.

Koninklijk PaleisHet Koninklijk Paleis van Brussel. Het is helaas niet open om te bezoeken.

Doorkijk op de Sint-Jacob-op-de-Koudenbergkerk.

In de zomer is het heerlijk vertoeven in de parken van Brussel, zoals hier in de tuin van de Kleine Zavelsquare.

Hoe trek je de aandacht naar je toe als je in de buurt staat van het prachtige Café Leffe? Met opvallende geveldecoraties, dachten de uitbaters van de chocoladewinkel van Pierre Marcolini.

ReuzenradAls je het uitzicht vanaf het Poelaertplein niet voldoende vindt, dan kun je er voor kiezen om in dit reuzenrad te stappen.

Als je het mij vraagt vormen de Koninklijke Sint-Hubertus-galerijen een van de mooiste overdekte winkelpassages ter wereld.

Eerlijk is eerlijk: in Brussel heb ik tal van mooiere uitingen van straatkunst gezien. Dit kunstwerk is door de andere elementen zoals de neonverlichting wel interessant om te fotograferen.

Een van mijn favoriete plekjes is het uitzichtpunt vanaf de Kunstberg. Zelfs de doeken met Coca Cola-reclame voor de klassieke gevels en de hijskraan kunnen dit plaatje voor mij niet verpesten.

Als we het toch over horizonvervuiling of storende objecten hebben: de Grote Markt was gisteren het toneel voor het evenement ‘Brussel Danst‘. Dit zorgde ervoor dat ik de mooiste plek van Brussel – de Grote Markt – niet goed op de foto kon zetten. Een groot podium en meerdere vrachtwagens verhinderden dat. Het leverde anderzijds wel een foto op die je niet zo vaak ziet: eentje met terrassen op de Grote Markt van Brussel.

Een skatebaan mag in geen enkele moderne stad ontbreken. Deze skatebaan die bij station Brussel-Kapellekerk ligt is wel erg kleurrijk.

Bij een stedentrip naar België horen Belgische lekkernijen zoals stoofvlees, frieten en bier. Dit is een heerlijke lunch bij Grimbergen Café.

Tegenwoordig is de paard-en-wagen weer terug in het Brusselse straatbeeld. Dit vervoermiddel wordt tegenwoordig gebruikt voor toeristische rondritten.

De Striproute is een leuke manier om Brussel te ontdekken. Deze bijzondere muurschilderingen laten bekende en minder bekende Belgische stripfiguren zien. De wandeling brengt je ook door de normale woonstraten van Brussel, zoals deze.

Het Martelaarsplein is een neoclassicistisch plein in het hart van Brussel. Het nationale Pro Patria-monument zorgt ervoor dat de leegte op het plein een mooie opvulling gekregen heeft.

Een van de vele terrassen waar je in de zomermaanden van een lekker drankje kunt genieten.

De oude haven bij de Vismarkt behoort tot de mooiere plekjes van Brussel.

In Brussel zijn er tal van plekken waar je van een aangenaam Belgisch biertje kunt genieten. Delirium Café is ons favoriete biercafé in Brussel. Hier staan altijd meer dan dertig verschillende bieren op de tap.

Niet alleen Parijs heeft een Arc de Triomphe. Brussel heeft zijn eigen triomfboog. Deze staat centraal in het Jubelpark. Dit indrukwekkende monument stamt uit het jaar 1905.

Deze vestiging van de Amerikaanse koffieketen Starbucks is misschien wel de mooiste ter wereld. Het belichaamt de moderne architectuur die op toenemende schaal in het straatbeeld van Brussel zichtbaar is.

Van moderne architectuur naar art-nouveau. Het voormalige ‘Old England’-warenhuis is een van de mooiste voorbeelden van art-nouveaugebouwen in Brusse. Het opvallende gebouw stamt uit 1899 en doet sinds 2000 dienst als Muziekinstrumentenmuseum.

De Beenhouwersstraat (Rue des Bouchers) is een overblijfsel uit de middeleeuwen. Vroeger zaten hier de slager (beenhouwers). Tegenwoordig vind je hier een aaneenschakeling van restaurants en terrassen.

AtomiumTot slot het meest bekende monument van Brussel: het Atomium. Dankzij het invoeren van panoramavrijheid in België, kan ik nu een foto van dit door André Waterkeyn ontworpen bouwwerk tonen zonder dat ik zijn erven achter me aan krijg vanwege auteursrechten. Het Atomium behoort tot de mooiste dingen die je kunt zien in Brussel. Door de ligging buiten het centrum heb je wel enige vorm van vervoer nodig om hem met eigen ogen te aanschouwen.

Soortgelijke berichten

Brugge
Brugge
13 januari 2022
Doel
20 april 2016
Antwerpen
18 november 2015