24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Brugge

Brugge behoort al jarenlang tot de best bezochte steden van België. De lange geschiedenis, de enorme hoeveelheid aan historische panden en de romantische sfeer vormen een ideale basis voor een geliefde stedentripbestemming. Het is niet voor niets dat heel de Brugse binnenstad op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. De stad trekt toeristen vanuit heel de wereld aan. Nu er door de coronapandemie minder Amerikanen en Aziaten naar Brugge komen, zijn het vooral Belgen en Nederlanders die door de middeleeuwse straten van de oude binnenstad struinen. Dat Nederland op dit moment in lockdown is en België niet, zorgt voor extra toestroom van ‘Hollanders’ richting Belgische steden zoals Antwerpen, Gent en Brugge. Het schijnt tijdens de afgelopen weekeinde geëindigde kerstvakantie zeer druk geweest te zijn in Brugge. Voor mij een reden om even te wachten tot de drukte voorbij is.

Ik heb Brugge geregeld bezocht. Dat was bijna altijd in de zomer. Ik was toch wel nieuwsgierig hoe Brugge er in de winter uit ziet en hoopte erop dat ik Brugge zonder al te veel toeristen mee zou maken. Ik schijn het goede moment uitgekozen te hebben voor mijn dagje Brugge. Op het moment dat ik in Brugge arriveer schijnt de zon. Het is wel fris, mede door een koel windje. Een goede jas scheelt daarbij een stuk. Wat natuurlijk tijdens het fotograferen direct opvalt is dat het licht in de winter anders is dan in de zomer: koeler licht, een lager staande zon en daardoor veel meer schaduw. Daardoor moet je op een januaridag andere keuzes maken wat betreft de foto’s die je maakt. Een nadeel van Brugge bezoeken twee dagen nadat de kerstmarkt van Brugge is afgelopen, is dat de restanten van de afgelopen kerstmarkt de Markt van Brugge domineren. Mooie overzichtsfoto’s van het mooiste plein van Brugge maken is er daardoor niet bij vandaag. Het is wat het is.

Bij de fotoreportage van Brugge heb ik me niet gefocust op de top 10 bezienswaardigheden van Brugge. Zo heb ik bijvoorbeeld de musea van Brugge helemaal links laten liggen, terwijl er daar een paar tussen zitten die absoluut de moeite waard zijn. Nee, deze ietwat frisse januaridag stond in het teken van het vastleggen van de sfeer van winters Brugge.

Deze foto combineert een typisch Brugs plaatje met de schrale winterzon.

In Brugge zul je tal van oude gevels zien, zoals deze trapgevels.

Voor het belfort van Brugge staat een miniatuurexemplaar van dit meest dominante bouwwerk aan de Brugse Markt.

Een deel van het rijk gedecoreerde stadhuis van Brugge.

De Wijngaardstraat gezien vanaf het Wijngaardplein. Normaal is het hier druk. De rust op deze foto is typerend voor de dag dat ik Brugge bezocht. De fontein is een drinkplaats voor de paarden van de toeristische paardenkoetsen die door de stad rijden.

België staat bekend om de vele bieren die hier gebrouwen wordt. Brugse Zot is het bekendste Brugse bier. Je kunt de brouwerij tijdens een rondleiding bezoeken. Je kunt ook gewoon in de bijbehorende brasserie een heerlijke ongefilterde Brugse Zot blond drinken. Dat kan alleen maar hier.

Op de Brugse vestingwerken staan een paar windmolens, zoals deze in 1844 gebouwde Bonne-Chièremolen. Het zijn opvallende bouwwerken, mede omdat ze dergelijke molens vaak als iets typisch Nederlands beschouwt en je hier in België bent.

De Kruispoort is een overgebleven middeleeuwse stadspoort. Hij valt op door de relatief zware torens ten opzichte van de vrij smalle doorgang. Die doorgang is voorbehouden aan het gemotoriseerde verkeer. Fietsers en voetgangers dienen aan de noordelijke zijde om  de poort heen te lopen.

De Begijnhofbrug zorgt voor een fraai sfeerplaatje.

Dit soort doorkijkjes zie je op redelijk wat plekken in Brugge. Dit is de toegangspoort van het Gruuthusemuseum, dat in een stadskasteel uit de 15e eeuw gevestigd is.

De vis wordt sinds 1745 verkocht op deze Vismarkt. Tegenwoordig alleen nog maar van woensdag tot en met zaterdag, vandaar dat vandaag (dinsdag) de stallen leeg zijn.  De overdekte plaatsen zijn in 1821 toegevoegd.


De monumentale status van de Brugse binnenstad laat geen ruimte voor streetart. Deze muurschildering binnen het terrein van de Halve Maan brouwerij is een uitzondering.

Een andere kleurrijke plek in Brugge is de Basiliek van het Heilig Bloed. Het Heilig Bloed van Brugge is een reliek van het Heilig Bloed van Jezus Christus.

Uitzicht op de Spiegelrei, de Spinolarei en de Poortersloge. In de verte kun je ook het standbeeld van Jan van Eyk zien. Deze middeleeuwse kunstschilder was vooral actief in Brugge.

Let tijdens een wandeling door Brugge ook eens op de details. Deze luikstopper is daar een voorbeeld van.

Het begijnhof is een oase van rust binnen Brugge.

Een van de vele mooie straatjes van Brugge.

Mooi winters zonlicht op een van de vele standbeelden die je in Brugge aan zult treffen.

Vergeet vooral niet om af en toe naar boven te kijken.

Een van de vele bruggetjes in Brugge.

Het bekendste plaatje van Brugge: de horeca aan de Markt.

De zonsondergang had fraaie kleuren in petto.

De meest gefotografeerde plek van Brugge, vanaf de Rozenhoedkaai. Dit is tijdens het blauwe uurtje.

Een typisch sfeerbeeld van ‘Brugge by night’.

Soortgelijke berichten

Brussel in 24 foto's
Brussel
12 juli 2022
Doel
20 april 2016
Antwerpen
18 november 2015