24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Berlijn

Berlijn behoort al jarenlang tot de favoriete stedentripbestemmingen onder Nederlanders. Deze hoofdstad van Duitsland ligt redelijk dichtbij, is betaalbaar en heeft een totaal eigen gezicht. Tijdens de Nederlandse schoolvakanties merk je dat Berlijn vooral geliefd is onder ouders die met tieners een leuke stedentrip willen maken. Ook ik bezocht Berlijn deze meivakantie met mijn vrouw en mijn 16-jarige kind. Het was niet de eerste keer dat we voor Berlijn kozen. Ik ben er zelf in 2009 geweest en keerde zes jaar later met mijn gezin terug. Dat was tijdens de herfstvakantie. In het verhaal ‘Berlijn in 12 uur: de highlights van Berlijn‘ kun je teruglezen hoe we toen een dagje in deze geweldige stad beleefd hebben.

Wat Berlijn zo fascinerend maakt, is het feit dat deze stad na de Tweede Wereldoorlog decennialang in twee delen verdeeld is geweest: West-Berlijn dat tot de democratische Bondsrepubliek Duitsland behoorde en Oost-Berlijn dat onderdeel was van de communistische DDR. Gedurende ruim 28 jaar is Berlijn door een fysieke muur gescheiden. Deze Berlijnse Muur heeft een enorme impact gehad op de na-oorlogse ontwikkeling van de stad. Na de val van de muur heeft Berlijn zichzelf eigenlijk opnieuw uit moeten vinden. Dit heeft ertoe geleid dat de stad anders is dan andere Europese hoofdsteden. Creativiteit, vrijheid en een ongedwongen sfeer zijn kenmerkend voor Berlijn, hoewel je de laatste jaren wel ziet dat het grote geld het echte Berlijn aan het overnemen is.

Berlijn is vanuit fotografisch oogpunt een boeiende bestemming. Je kunt fotoreportages vanuit verschillende oogpunten belichten: de bijna anarchistische kant van Berlijn, het hippe Berlijn, de toeristische hoogtepunten van Berlijn of de onbekende kant van Berlijn. Eerlijk gezegd is het lastig om me te beperken tot slechts 24 foto’s van Berlijn. Er is zoveel meer dat ik zou willen laten zien. Uiteindelijke heb ik toch gekozen voor een goede dwarsdoorsnede van hoe een gemiddelde toerist Berlijn zal ervaren.

Brandenburger TorDe Brandenburger Tor behoort tot de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn.

Duitsers van de 21e eeuwOp de Potsdamer Platz kun je op dit moment de expositie ‘Die Deutschen des 21. Jahrhunderts’ bewonderen. Helemaal gratis, want deze op namaakdelen van de Berlijnse Muur aangebrachte portretten staan midden op de vrij toegankelijke Potsdamer Platz. Het project van kunstenaar Oliviero Toscani is bedoeld om de diversiteit van de hedendaagse samenleving te weerspiegelen en te laten zien hoe de Duitse samenleving zichzelf ontwikkeld heeft tot een multiraciale multiculturele samenleving waarbij men mag zijn wie men is.

HolocaustmonumentEen stuk minder aangenaam is het Holocaustmonument. Het herinnert je aan de gruwelijke holocaust die miljoenen Joden, Roma, Sinti en andere mensen de dood in heeft gejaagd.

Urban SpreeUrban Spree laat de andere kant van Berlijn zien. Deze horecazaak is onderdeel van de RAW-Gelände in de alternatieve wijk Friedrichshain.

Rotes RathausHet Rotes Rathaus is het stadhuis van Berlijn. De naam verwijst naar de roodbruine kleur van de bakstenen waarmee het stadhuis opgebouwd is.

Dom van BerlijnDe Dom van Berlijn is een van de vele gebouwen die na WO II herbouwd is. De Berliner Dom is oorspronkelijk halverwege de achttiende eeuw gebouwd en is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De enorme koepel is een opvallend element binnen dit neobarokke gebouw.

hofjeBij de Häckesche Höfe ligt dit niet gerestaureerde deel, dat vanwege het expressieve karakter volgens de kenners meer op het ‘echte’ Berlijn lijkt.

Humboldt ForumBinnenplein van het in 2021 geopende Humboldt Forum. Dit bouwwerk staat op de Schloßplatz op het Spreeinsel, op de plek waar vroeger het Berliner Stadtschloss stond. Het nieuwe gebouw is grotendeels op deze voormalige winterresidentie gebaseerd.

AmpelmännchenHet Ampelmännchen is een vertrouwd gezicht in het straatbeeld van Berlijn. Dit verkeerslichtmannetje werd in 1961 in de voormalige DDR geïntroduceerd en wordt nu als erfgoed van Berlijn beschouwd.

Unter den LindenParijs heeft de Champs-Elysees, Barcelona heeft de Ramblas en Berlijn heeft Unter den Linden. Dit is ongetwijfeld de bekendste en drukste bezochte straat van Berlijn.

West-BerlijnDrie bekende gebouwen in voormalig West-Berlijn in één shot: bioscoop Zoo Palast, winkelcentrum Bikini en de ruïne van de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.

lentebloesem in BerlijnHet voordeel van Berlijn bezoeken in de lente is dat je kunt genieten van prachtige bloesem. Deze foto is genomen in de voormalige muurzone. Erachter zie je een deel van de Berlijnse Muur staan. Aan de andere kant van de muur kun je langs de kunstwerken van de East Side Gallery lopen.

Hauptbahnhof en Berlin CubeTwee moderne gebouwen, gezien vanaf de Spree tijdens een boottocht: het Hauptbahnhof en de Cube Berlin. De vierkante vorm van de Cube Berlin is één grote mindfuck. Pas als je eromheen loopt, zie je goed hoe dat de vier zijkanten opgebouwd zijn. Dit is een architectonisch hoogstandje dat internationaal meer aandacht zou mogen krijgen.

TrabantDe Trabant is een icoon uit de DDR. Deze Oost-Duitse auto wordt nu vooral voor toeristische doeleinden ingezet.

GendarmenmarktDe Gendarmenmarkt is een van de mooiste pleinen van Berlijn. Vanwege allerlei werkzaamheden heb ik ervoor gekozen om niet beide vrijwel identieke kerken in een foto te plaatsen. Dit plaatje oogt beter.

stadsstrandBij goed weer is het heerlijk vertoeven op dit stadsstrand langs de Spree.

woning in BerlijnSnel, goedkoop en praktisch. Dit is de Berlijnse bouwstijl van vroeger die je nog volop in het hedendaagse straatbeeld tegenkomt.

regeringswijkTen noorden van de Rijksdag is er een complex aan regeringsgebouwen ontstaan. Opvallend is de dubbele brug over de Spree.

winkelen in BerlijnWinkelen in Berlijn is fun. Behalve de bekende ketens zie je in Berlijn nog volop leuke lokale winkels en vintage winkels, zoals het bekende ‘Made in Berlin’.

FerhsehturmDe Fernsehturm is met zijn 368 meter hoogte het hoogste bouwwerk van Berlijn. Het is dankzij het uitzichtplatform een geliefde toeristische attractie.

Ernst Thälmann monumentDrie dingen in één foto: het Ernst Thälmann-monument met daarachter het groen van het Ernst Thälmann-Park en de sociale huurappartementen die ten tijde van de DDR gebouwd zijn. Op de wikipedia-pagina over Ernst Thälmann lees je alles over deze voormalige communistische leider en waarom zijn beeld er nog steeds staat, zelfs ondanks dat Berlijn en Duitsland het communisme afgezworen hebben.

Berlijnse MuurAan de Bernauer Strasse vind je een deel van de Berlijnse Muur dat er nog uitziet zoals die ooit was. Dus een compleet stuk muurzone met de dubbele muur, een grensgebied ertussen met daarop de wachttoren.

RijksdagBinnenzijde van de koepel op het Rijksdaggebouw.

Station AlexanderplatzTijdens het blauwe uurtje kun je heerlijk fotograferen in Berlijn. Dat levert dit fraaie plaatje van station Alexanderplatz op.

Soortgelijke berichten

Bremen in 24 foto's
Bremen
31 maart 2022
Hamburg
03 juli 2017