24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Bremen

Het zonnige lenteweer lokte me vorige week naar Duitsland. Het waren prima weersomstandigheden om Duitse steden zoals Osnabrück, Münster en Bremen te bezoeken. Met name in Bremen had ik veel zin. Deze Hanzestad wordt veel genoemd in lijstjes met de 10 leukste of mooiste steden van Duitsland. De wat verderop gelegen havenstad Hamburg had ik al wel meerdere keren bezocht, maar een tripje naar Bremen is er om de een of andere manier altijd bij in geschoten. Op het moment dat ik nu mijn rondje door Duitsland ging plannen, kwam Bremen weer op het vizier. Na een autorit van ruim vier uur stond ik vorige week maandag in het hart van Bremen.

Waarom Bremen? Het gegeven dat Bremen een van de Hanzesteden is, is voor mij eigenlijk al voldoende. Steden die vroeger bij het Hanzeverbond aangesloten waren, waren over het algemeen welvarend en kennen een lange historie. Dat zorgt ervoor dat er in dit soort plaatsen meestal aardig wat historische gebouwen en straatjes te vinden zijn. Dit bleek helemaal te kloppen, merkte ik tijdens mijn bezoek aan Bremen. De aangename sfeer is misschien nog wel het prettigste aan Bremen. In de historische binnenstad gaat het er allemaal vrij relaxed aan toe. De aanwezigheid van water in de vorm van een rivier (de Wezer) doet natuurlijk veel goeds. De aanleg van wandelpromenades en parken langs het water versterkt de kracht van deze waterweg.

Een deel van mijn foto’s heb ik nodig gehad om mijn ‘top 10 bezienswaardigheden van Bremen‘-verhaal grafisch te ondersteunen. Ik heb veel meer foto’s geschoten tijdens mijn ongeveer 22 uur in Bremen. Die kunnen prima dienen om jullie een fotoreportage over Bremen voor te kunnen schotelen.

Bremen vroege ochtendMisschien is dit wel mijn favoriete foto van Bremen: zonsopkomst boven de Wezer, waarbij het licht mooi weerkaatst op de ruiten van de voormalige pakhuizen.

Deichwiese BremenLangs de Wezer zijn wandelpromenades en parken ingericht, zoals deze Deichwiese.

kathedraal van BremenDe kathedraal van Bremen, staand tussen twee andere belangrijke gebouwen: het historische stadhuis en het parlement van Bremen.

noordoever van de WezerMisschien wel het bekendste plaatje van Bremen: de noordelijke oever van de Wezer, met daarachter het begin van de historische binnenstad.

Sieben Faulen BrunnerDe Sieben Faulen Brunnen is een sculptuur uit 1930 die gemaakt is door Bernhard Hoetger. Hij is gemaakt van baksteen en brons. Het herinnert aan een negentiende-eeuwse legende van Friedrich Wagenfeld die het verhaal vertelt van 7 zeer luie broers.

gebouwd in 1402Gebouwd in 1402…. Bremen gaat al wat langer mee, zoals je ziet. Dit soort historische elementen zie je op verschillende plekken in de binnenstad van Bremen.

BöttcherstrasseDit gouden kunstwerk hangt boven de entree van de Böttcherstraße. Deze ongeveer 100 meter lange straat is beroemd om zijn ongebruikelijke architectuur en behoort het tot de belangrijkste culturele bezienswaardigheden en bezoekersattracties van de stad.

UniversumAls je het over bijzondere vormgeving hebt: is dit een mossel of een vliegende schotel? Wat in ieder geval zeker is, is dat dit gebouw onderdeel is van één van de gaafste wetenschapsmusea in Duitsland: Universum Bremen.

Schnoor ViertelWat een contrast met het Schnoor Viertel. Deze buurt bestaat grotendeels uit middeleeuwse huisjes en straatjes. Heerlijk om doorheen te wandelen.

Haus des GlockenspielsHet Haus des Glockenspiels (klokkenspelhuis) is een gebouw in de Böttcherstraße. Met zijn 30 klokken van Meissen-porselein luidt de beiaard driemaal per dag, terwijl houten panelen met baanbrekende zeevarenden en piloten verschijnen op een roterend mechanisme in de toren.

Markt van BremenHistorische panden aan de Markt van Bremen. Op de terrasjes is het hier heerlijk vertoeven.

kunsttunnel BremenIn de kunsttunnel in Bremen, achter de kunstgalerie aan de Wezer, kan op 500 vierkante meter wandoppervlak de mystieke wereld van Johann Büsen worden ontdekt.

SchlachteDe Schlachte behoort tot de populairste uitgaansgebieden van Bremen.

wandelpromenadeWandelen in het lentezonnetje over de promenade van Bremen.

FallturmDe 146 meter hoge witte Fallturm is al van veraf te bewonderen. Het lijkt vanaf een grote afstand op een hele hoge kasteeltoren, waaruit je ieder moment het haar van Rapunzel kunt zien vallen. Maar helaas, het heeft alles behalve met sprookjes te maken. De Fallturm is een druppeltoren van het Centrum voor Toegepaste Space Technology en Microgavity van de Universiteit van Bremen. De toren wordt regelmatig gebruikt voor wetenschappelijke experimenten.

vakwerkpandenIn het oude centrum mogen vakwerkhuizen natuurlijk niet ontbreken.

Becks bierBeck’s Bier is een echt Bremens bier. Tegenwoordig is dit biermerk onderdeel van Anheuser-Busch InBev.

bunkerMooi is anders. Toch wilde ik de Valentin bunker niet uit deze fotoreportage over Bremen laten. De vroegere bunker voor onderzeeërs ‘Valentin’ is momenteel de op één na grootste bovengrondse bunker van Europa. Tegenwoordig is deze bouwplaats een groot herdenkingsmonument voor alle dwangarbeiders die onvrijwillig aan deze onderzeebootbunker meegewerkt hebben. De bominslagen van de geallieerden zijn nog goed zichtbaar. Van de ongeveer tienduizend dwangarbeiders stierven er ongeveer 1600. De meesten door de gevolgen van lichamelijk uitputtende arbeid, onmenselijke leefomstandigheden in de kampen en ondervoeding.

lentebloesemTijd voor wat mooiers: een lentebloesemfoto met tegenlicht aan de noordelijke oever van de Wezer, ter hoogte van het Steigenberger hotel.

havenHoewel een groot deel van de havenactiviteiten in het bij Bremen behorende Bremerhaven plaatsvinden, is Bremen nog steeds een heuse havenstad met de daarbij behorende bedrijven.

Stadhuis van BremenHet Stadhuis van Bremen is de belangrijkste blikvanger op de Markt. Het gotische bouwwerk staat niet voor niets op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De geel-blauwe vlag die op het gebouw wappert is de vlag van Oekraïne. De foto is gemaakt tijdens de Russische invasie van Oekraïne.

ÜberseestadtDe haven in Überseestadt, het deel ten westen van het centrum, worden getransformeerd tot woon-, werk- en ontspanningsgebied. Het havengebied staat niet voor niets vol met bouwkranen.

Bremen HauptbahnhofHet belangrijkste station van de stad is Bremen Hauptbahnhof. Dankzij de Neorenaissance-stijl is het stationsgebouw vanuit architectonisch oogpunt een plaatje om te zien en een heuse bezienswaardigheid binnen Bremen.

BürgerparkBremen telt veel groen. Het Bürgerpark vormt samen met het Stadtwald een enorme groenzone. In totaal ligt hier meer dan 200 hectare aan parkgebied te wachten op sporters, wandelaars en andere mensen die zich in de natuur willen ontspannen. Ter vergelijking: Central Park in New York City meet ongeveer 341 hectare.

Schnoor by nightEen mooiere foto kon ik me niet bedenken om de ‘Bremen in 24 foto’s’-reportage mee af te sluiten: Schnoor by night.

Soortgelijke berichten

Berlijn in 24 foto's
Berlijn
05 mei 2022
Hamburg
03 juli 2017