24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Bordeaux

Frankrijk telt tal van prachtige steden. De meest bekende en best bezochte Franse stad is natuurlijk Parijs. Deze hoofdstad van de Fransen kent iconische gebouwen, musea, plekjes en andere bezienswaardigheden. Maar als ik eerlijk ben, is Parijs niet de leukste stad van Frankrijk. Dan zou ik eerder aan plaatsen zoals Nice, Nancy of Bordeaux denken. Afgelopen zomer was ik voor het eerst in Bordeaux en ik was aangenaam verrast. Het lijkt in een aantal opzichten wel wat op Parijs, maar dan zonder de drukte, zonder de vele oplichters en zonder de te grote afstanden om de verschillende hoogtepunten van de stad te bezoeken. Bordeaux is levendig, mooi, gezellig en veilig. Ik heb me op geen enkel moment niet op mijn gemak gevoeld toen ik Bordeaux bezocht.

Tijdens onze zomervakantie in Bordeaux heb ik geregeld foto’s gemaakt. De stad leent zich daar prima voor. Soms nam ik mijn spiegelreflexcamera mee de stad in, soms had ik alleen maar mijn iPhone bij. Die toestellen maken tegenwoordig zulke goede foto’s dat je op een computerscherm het verschil soms bijna niet meer kunt zien.

Ik laat je graag kennismaken met Bordeaux. Dat doe ik zoals altijd door middel van een fotoreportage die uit 24 foto’s bestaat. Hopelijk overtuigen de foto’s jullie om Bordeaux een keer te bezoeken. Dat kun je doen als je in de buurt bent of Bordeaux passeert op weg naar een andere vakantiebestemming, maar het is zeker de moeite waard om per hogesnelheidstrein of vliegtuig speciaal voor een stedentrip naar Bordeaux te reizen.

Rue St-Catherine
Rue St-Catherine is dé winkelstraat van Bordeaux. Je kunt eigenlijk niet om deze autovrije straat heen als je gaat winkelen in Bordeaux.

Notre DameOok Bordeaux heeft een kerk die Notre Dame heet. Hier staat Maria, aan wie de kerk gewijd is, fraai afgebeeld in het interieur van deze katholieke kerk.

Cite du VinLa Cité du Vin is niet alleen een architectonisch hoogstandje. In dit wijnmuseum leer je alles over wijnen en specifiek over de wijnregio’s in Bordeaux.

amfitheater van BordeauxVroeger woonden de Romeinen al in wat we nu als Bordeaux kennen. De overblijfselen van dit Romeinse amfitheater is daar het bewijs van.

Place de la BourseDeze fontein staat centraal op Place de la Bourse; het bekendste plein van de stad.

Miroir d'Eau
Miroir d’Eau (waterspiegel) wordt normaal vanaf de andere kant gefotografeerd. De bebouwing van de Place de la Bourse wordt dan mooi weerspiegeld. Op zomerse dagen wordt deze bezienswaardigheid vooral door de jeugd gebruikt om rennend in af te koelen.

canelé de Bordeaux
De canelé de Bordeaux is een typisch lokale lekkernij. Je kunt Bordeaux niet verlaten zonder een canelé geprobeerd te hebben.

Grosse cloche de BordeauxJe zou denken dat de Grosse cloche een stadspoort is. Dat is het niet. Dit bouwwerk is de klokkentoren van het oude stadhuis van Bordeaux. Tegenwoordig loop je er doorheen, waardoor het inmiddels wel de functie van een poort gekregen heeft.

Place de StalingradDit opvallende kunstwerk staat op Place de Stalingrad. Het standbeeld heet ‘Le Lion de Veilhan’, is van composietmaterialen gemaakt en is maar liefst zes meter hoog.

wandelboulevardNog meer kunstwerken: stripfiguren fleuren de wandelboulevard langs de Garonne op.

Place de la ComedieDe Place de la Comedie is een druk knooppunt binnen het centrum van Bordeaux. Aan de rechterkant zie je de van Korinthische zuilen voorziene Opéra National de Bordeaux.

BMXStadsvernieuwingsprojecten hebben de afgelopen decennia Bordeaux getransformeerd tot een stad waar iedereen zich thuis moet voelen. Zo is er langs de Garonne een flinke baan aangelegd waarop BMX’ers en skateboarders hun kunsten kunnen vertonen en hun trucjes bij kunnen spijkeren.

GaronneDe Garonne is de levensader van Bordeaux. In één foto zie je de nu populaire kaaien, de hefbrug Pont Jacques-Chaban-Delmas en het bruine water van de rivier. Die kleur komt door het omwoelen van de bodem door de hoge snelheid waarmee het water door de Garonne stroomt. Het heeft niets te maken met vervuiling.

oever van de GaronneDit is ook langs de oever van de Garonne, maar dan wat meer zuidelijk. Tijdens warme dagen is dit een geliefde plek om ’s avonds samen te komen.

Kathedraal van BordeauxDe gotische Cathédrale Primatiale Saint-André de Bordeaux is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bordeaux. Je kunt de kathedraal van Bordeaux gratis bezoeken.

L'IntendantVoor wijnliefhebbers is L’Intendant dé wijnwinkel van Bordeaux. Niet alleen het assortiment is om van te smullen, ook het interieur van de winkel is een bijzondere ervaring.

Monument aux GirondinsHet Monument aux Girondins is een indrukwekkend gedenkteken dat op de Place des Quinconces te vinden is.

porte DijeauxNog een oude stadspoort: de porte Dijeaux. Dit historische monument is tussen 1748 en 1753 gebouwd en staat aan de westelijke kant van het oude centrum van Bordeaux.

Galerie BordelaiseDe Galerie Bordelaise is een van de twee overdekte passages in Bordeaux. Het werd in 1834 geopend en is ontworpen door Gabriël Joseph Durand.

eco-hotspot DarwinEco-hotspot Darwin is een van de hipste plekjes van de stad. Vooral in het weekeinde en aan het einde van de werkdag is deze voormalige kazerne een geliefde hang-out.

fietstocht door BordeauxEen fietstocht is een ideale manier om Bordeaux te leren kennen. Als je slechts één dag in Bordeaux bent, dan zorgt de Bordeaux Highlights fietstocht ervoor dat je onder begeleiding van een bezielende gids de hoogtepunten van de stad ontdekt.

Pont de pierreTegenwoordig kun je de Pont de pierre alleen nog maar te voet of met de tram gebruiken om de Garonne over te steken. Vandaar dat deze fraaie vroeg-negentiende-eeuwse brug er zo vredig bij ligt in de avond.

terrasjesBordeaux telt tal van terrasjes waarop je je dag af kunt sluiten.

Soortgelijke berichten

Troyes
19 mei 2022
Nice
15 juni 2017
Chateau La Fragne
29 augustus 2016