24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Chateau La Fragne

Château La Fragne is een zeventiende-eeuws kasteel in het dorpje Lubersac, dat gelegen is in het Franse departement Corrèze. Dit departement was tot 1 januari 2016 onderdeel van de toenmalige regio Limousin. Tegenwoordig ligt Corrèze in de nieuw ontstane regio Aquitaine-Limousin-Poitou-Charentes. Château La Fragne is gebouwd in het jaar 1664. In 1999 kwam het toen in matige staat verkerende kasteel in handen van de Nederlandse familie Rijntjes. Dochter Vicky is hier toen met haar toenmalige partner een toprestaurant begonnen waar eigenlijk alleen maar Franse gasten kwamen. Inmiddels hebben zus Claudia en haar ouders Trudy en Harry het stokje overgenomen. Château La Fragne is vooral een heerlijke Chambre D’hotes waar je eventjes helemaal tot rust kunt komen. De hoofdzakelijk Nederlandse gasten komen hier naartoe om heerlijk tot rust te komen. De familie (in de zomermaanden inclusief Vicky) doen er alles aan om je hier helemaal in de watten te leggen. Als er ’s avonds een fris windje op mocht steken dan komt pa Rijntjes al met een warm dekentje aanzetten en mocht je speciale wensen hebben dan zullen ze er alles aan doen om aan deze wensen te voldoen. Niet voor niets dat dit jaar maar liefst 90% van de gasten terugkerende gasten zijn. Dat zegt genoeg, denk ik.

Omdat de meeste van de ‘in 24 foto’s’-reportages een land, eiland, streek of stad beslaan, is deze fotoreportage een beetje vreemde eend in de bijt. Toch kon ik het niet laten om Château La Fragne een plekje op deze website te geven. Tijdens de tweede keer dat ik hier verblijf (de eerste keer was in 2010) raakte ik zo geïnspireerd door dit heerlijke domein in de regio Limousin dat een fotoreportage eigenlijk een vanzelfsprekend gevolg van mijn verblijf hier is.

Het fotogenieke aan het domein zit hem niet alleen in het neo-klassieke gebouw waarin iedere kamer nog zijn eigen sfeer heeft. Het zit hem ook in de dieren die hier verblijven (honden, paarden, ezels, een konijn, een papegaai, een kat en een handvol muizen) en de manier waarop kunst binnen het kasteel en de tuin verwerkt is. Door het kasteel heen en in de tuin zijn allerlei vormen van kunst toegepast waaronder schilderijen van moeder Trudy Rijntjes. Een wandeling door de tuin is eigenlijk een grote ontdekkingsreis. De aankoop van de oude boerderij van de voormalige buurman maakt het feestje compleet. De voormalige woning van de boer is eigenlijk een soort van klein museum geworden.

lafragne-uilenDe uilen houden je in de gaten.

lafragne-ezelEen van de ezels die op het domein leven. Verder vind je hier paarden, een konijn, een kat, drie honden en allerlei kleine dieren.

lafragne-bankjeVanaf dit bankje heb je een fraai uitzicht over de ruime tuin.

lafragne-koeienRondom het kasteel zie je de heerlijke Limousin-koeien in de weilanden staan.

lafragne-eetkamerDeel van de sfeervolle eetkamer.

lafragne-avondHet kasteel na zonsondergang. Op het terras is het altijd goed vertoeven.

lafragne-gangDe overloop op de eerste verdieping.

lafragne-relaxhoekZie je jezelf hier al zitten met een goed boek en een heerlijk glas wijn?

lafragne-tuinHet chateau vanaf een andere hoek gefotografeerd.

lafragne-damesVeel van de aanwezige kunst is gemaakt door moeder des huizes Trudy Rijntjes.

lafragne-deurZonder woorden.

lafragne-pianoDe aanwezige piano wordt regelmatig gebruikt door de aanwezige gasten.

lafragne-zwembadOp warme dagen kun je terecht in het verkoelende zwembad.

lafragne-beeld2In de tuin is het een ontdekkingstocht naar beelden.

De oude boerderij

Recent heeft de familie Rijntjes de oude boerderij opgekocht dat naast het kasteel lag. Er zijn plannen om dit te gaan verbouwen tot iets heel moois. Wat, dat verklap ik niet. Is niet aan mij om dat te doen. Wel levert de oude boerderij een aantal mooie sfeerbeelden op. Kijk zelf maar hieronder.

lafragne-oudeboerderij11

lafragne-oudeboerderij13

lafragne-oudeboerderij12

lafragne-oudeboerderij10

lafragne-oudeboerderij9

lafragne-oudeboerderij8

lafragne-oudeboerderij3

lafragne-oudeboerderij2

lafragne-oudeboerderij1

lafragne-oudeboerderij5

lafragne-oudeboerderij7

Soortgelijke berichten

Troyes
19 mei 2022
Bordeaux
Bordeaux
09 april 2022
Nice
15 juni 2017