24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Troyes

Troyes is een kleine kleurrijke stad in het zuidelijke deel van de Champagne, historisch gezien maakt de stad deel uit van het Hertogdom Bourgogne. De geschiedenis van Troyes, is net zoals de stad bijzonder kleurrijk. Zo wist de stad weerstand te bieden tegen Attila de Hun en zou het in de middeleeuwen uitgroeien tot een van de belangrijkste handelssteden in Frankrijk. Veel van de rijkdom die nu nog te vinden is in Troyes, is direct terug te koppelen aan deze periode. De laatste jaren heeft de stad zijn best gedaan om de oude glorie van Troyes te doen herleven. Honderden vakwerkhuizen verspreidt door het hele historische centrum zijn opgeknapt of staan op de lijst om gerenoveerd te worden. Dit zorgt ervoor dat Troyes een unieke uitstraling heeft. Het merendeel van deze huizen stamt uit de vijftiende of zestiende eeuw. Een van de beroemdste stegen is de Ruelle des Chats.

Troyes is ook de stad van de kerken. Ondanks zijn geringe grote – er wonen iets meer dan zestigduizend mensen – zijn er meerdere grote kerken, een basiliek en een kathedraal te vinden. De bekendste is de kathedraal van Troyes, maar ook de andere doen, als het gaat om schoonheid, hier niet voor onder. Opvallend is dat n alle geloofsgebouwen in Troyes prachtige gebrandschilderde ramen te vinden zijn. Een van de kerken is gebouwd in opdracht van Paus Urbanus IV die in Troyes is geboren.

Troyes is – sinds het historische centrum helemaal is gerenoveerd – een populaire stedentrip bestemming aan het worden. Steeds meer Franse, maar ook Nederlandse, Belgische en Duitse toeristen weten de weg naar Troyes te vinden. In het historische centrum zijn leuke en gezellige winkelstraatjes te vinden, echte shopaholics bezoeken het Troyes Designer Outlet McArthurGlen.


Een blik op het historische binnenplein met trappentoren van het Maison de l’Outil et de la Pensée Ouvrière.

Een van de gezellige winkelstraten in Troyes.

De binnenzijde van de Église Saint-Jean-au-Marché, die grotendeels is herbouwd in de twintigste eeuw, nadat de klokkentoren ingestort was en een groot deel van de zuidelijke gevel had meegenomen.

De draaimolen op het plein voor het Hôtel de Ville de Troyes.

De façade van de basiliek Saint Urbain, gebouwd in opdracht van paus Urbanus IV, geboren in Troyes.

Het standbeeld “Lili, la dame au chapeau”, een van de favoriete plekken om een selfie te maken in Troyes.

De zijgevel van de universiteit van Troyes.

Het standbeeld “L’Energie fauchée” van Léon Messiaen, het origineel van dit beeld staat in het museum van Troyes. Dit beeld is geplaatst bij de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog. Voor de foto was het wel zo handig dat het beeld even bukte.

De rue de la mnt Sainte-Pierre, een van de vele historische straatjes vol vakwerkhuizen in Troyes.

Gevel van de wijnhandelaar  Saintte Pierre, deze is te zien recht tegenover de Kathedraal van Troyes.

Het imposante schip van de kathedraal van Troyes.

De kathedraal van Troyes is beroemd om zijn gebrandschilderde ramen. Sommige van deze ramen stammen nog uit de vijftiende en zestiende eeuw.

Een detail van een van de vakwerkhuisjes in Troyes.

De rue Mitantier, tegenover het musée Saint Loup. Op de achtergrond zie je de kathedraal van Troyes staan.

Het kunstwerk “La Feuille”, met op de achtergrond de markthal van Troyes.

Het beroemde “Maison de Boulangier”, het huis van de bakker. Dit historische vakwerkhuisje is vooral bekend om zijn toren. Dit huis stamt uit de elfde of twaalfde eeuw en was een van de eerste huizen in Troyes, die helemaal gerenoveerd is.

Dit zestiende-eeuwse Hôtel Juvénal-des-Ursins, is een van de weinige historische stenen huizen in dit deel van Troyes.

Het bredere deel van de steeg “Ruelle des Chats”. Op de achtergrond de toren van de Église Sainte-Madeleine.

De gebrandschilderde ramen van de Église Sainte-Madeleine.

De rue de Brunneval met de synagoge van Troyes.

Inkijkje in een van de straatjes in het historische centrum.

Troyes ligt nog in het gebied waar champagne gemaakt mag worden. Er zijn verschillende proeflokalen in de stad te vinden.

Place Saint Pierre – met rechts net niet op de foto – de kathedraal van Troyes. Recht vooruit zien we wel het museum van schone kunsten van Troyes, ook wel bekend als het Musée Loup.

Een van de straten in het historische centrum van Troyes, die bijna helemaal is gerestaureerd.

Soortgelijke berichten

Bordeaux
Bordeaux
09 april 2022
Nice
15 juni 2017
Chateau La Fragne
29 augustus 2016