24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Antwerpen

De stad Antwerpen kent voor mij weinig geheimen. Al sinds mijn jonge jaren kom ik met regelmaat in deze heerlijke Vlaamse stad. Niet verwonderlijk als je weet dat het voor mij ongeveer een half uur rijden is naar Antwerpen. De afgelopen jaren is de hoeveelheid keren dat ik in Antwerpen kom alleen maar toegenomen. Zowel voor het werk als privé kom ik veel in Antwerpen. Dat heeft natuurlijk enorm veel foto’s opgeleverd, waarvan ik ene redelijk deel inmiddels al gebruikt heb op mijn verschillende Antwerpen sites zoals ‘alles over Antwerpen‘. Uit de foto’s heb ik met veel moeite een selectie van 24 foto’s gemaakt om ‘het stad’ (zoals de locals Antwerpen noemen) voor te stellen. Ik zou eigenlijk zeker het dubbele aantal foto’s moeten gebruiken om een goed beeld van Antwerpen te scheppen. De Scheldestad heeft immers zoveel gezichten. Ik heb me in deze Antwerpen fotoreportage vooral beperkt tot Antwerpen onderwerpen die bij een groter publiek bekend zijn.

antwerpen-meirDe Meir is de grote winkelstraat van Antwerpen.

antwerpen-stadhuis-en-paardenkoetsDe paardenkoets wordt volop gebruikt om toeristen de stad Antwerpen te laten zien. Op de achtergrond staat het uit de 16e eeuw stammende stadhuis van Antwerpen.

antwerpen-havenkranenAls je het over Antwerpen hebt, dan kun je bijna niet om de haven en de Schelde heen. Deze kranen worden niet meer gebruikt, maar herinneren aan de tijd dat er hier aan de kaaien nog wel volop laad- en loswerkzaamheden plaatsvonden.

antwerpen-het-steenHet Steen is het oudste nog bestaande gebouw in Antwerpen.

antwerpen-cruiseschipSteeds vaker zie je cruiseschepen voor de skyline van Antwerpen liggen.

antwerpen-middelheimHet Middelheim Park is een openluchtmuseum waar je uiteenlopende beelden tegenkomt.

antwerpen-bolleke

 

Het ‘Bolleke’ is een begrip in Antwerpen. Het lokaal gebrouwen bier Koninck bier wordt in een eigen glas geschonken dat bol van vorm is. Vandaar de naam ‘Bolleke’. Je ziet deze glazen dan ook veelvuldig op de Antwerpse terrassen verschijnen.

antwerpen-boerentoren

 

De Boerentoren stamt uit het jaar 1931 en was ooit de eerste wolkenkrabber van Europa.

antwerpen-deurganckdoksluis

De Deurganckdoksluis is de grootste schutsluis ter wereld. In het voorjaar van 2015, vlak voordat de sluis met water gevuld werd, heeft men een enorme graffiti op de noordelijke sluiswand aangebracht.

antwerpen-trapgevels

In de oude binnenstad van Antwerpen zul je op verschillende plekken historische trapgevels terugzien in het straatbeeld.

antwerpen-masHet MAS (Museum aan de Stroom) is een opvallend modern bouwwerk in de wijk het Eilandje. Op de roodbruine gevels zijn grote aantallen handjes aangebracht.

antwerpen-ijspiste-aan-steenpleinIedere winter kan men in Antwerpen schaatsen op de tijdelijk ijspiste. De locatie verandert zo af en toe. In 2014 stond de schaatsbaan op het Steenplein, bij de kraampjes van de Antwerpse kerstmarkt.

antwerpen-sint-annekeHet strand van Sint-Anneke ligt op Linkeroever. Op warme dagen is het vooral onder locals een populaire plek om van het zonnetje te genieten.

antwerpen-brabo-gooit-hand-wegDe legende van Silvius Brabo die de reus Druon Antigoon dood en vervolgens zijn hand in de Schelde gooit is zeer bekend in Antwerpen. Dit verhaal wordt afgebeeld in het standbeeld dat op de Grote Markt staat.

antwerpen-keyserlei-en-centraals-stationVoor toeristen die Antwerpen per trein bezoeken is de Keyserlei, dat voor station Antwerpen Centraal ligt, vrijwel altijd de eerste straat die ze bezoeken. Hier vind je veel winkels en horeca.

antwerpen-olv-kathedraalDe Onze Lieve Vrouwekathedraal is de bekendste kerk van Antwerpen. Opvallend detail is dat het middeleeuwse bouwwerk slechts één voltooide kerktoren heeft. De zuidelijke toren is nog niet half zo hoog.

antwerpen-park-spoor-noordPark Spoor Noord is een nieuw aangelegd stadspark dat aangelegd is op de plek waar voorheen rangeerterreinen lagen. Opvallend is dat er amper bomen staan. Leefbaarheid, veiligheid en multifunctionaliteit staan hier centraal.

antwerpen-cafeHoewel het aantal cafés de afgelopen jaren flink afgenomen is, zul je in Antwerpen nog veelvuldig kroegen kunnen vinden waar je van een heerlijk Belgisch biertje kunt genieten.

antwerpen-grote-marktHet meest gefotografeerde onderwerp in Antwerpen zijn de historische panden aan de Grote Markt.

antwerpen-boten-en-hoogbouw-eilandjeEen voorbeeld van het veranderende stadsbeeld aan de noordkant van het centrum. Na jarenlang geen nieuwe hoogbouw toegestaan te hebben, zie je hier ineens clusters van hoge gebouwen verschijnen.

antwerpen-handjes-van-burieAntwerpse Handjes is een lekkernij uit Antwerpen. Het officieel erkende streekproduct kun je kopen als chocolaatjes en als zandkoekjes in de vorm van een hand.

antwerpen-terrasjes-op-de-groenplaatsNaast winkelen behoort het bezoeken van een terras tot de populairste bezigheden van toeristen die naar Antwerpen komen.

SAMSUNG CSC

 

Treinstation Antwerpen Centraal is een architectonisch hoogtepunt in Antwerpen. Klassieke en moderne stijlen worden hier op bijzondere wijze met elkaar vermengd.

antwerpen-uitzicht-vanaf-het-masHet panoramaterras op het MAS biedt een unieke kans om Antwerpen eens van bovenaf te bekijken. Dit uitzicht is helemaal gratis, want het dak van het museum is vrij te bezoeken.

Antwerpen in één dag

Wil je zelf Antwerpen ontdekken en weet je niet hoe je een leuke dag in Antwerpen besteedt? Op de site www.in12uur.nl staan inspirerende verhalen over hoe je een bepaalde bestemming in één dag kunt bezoeken. De tijdlijn die erin gebruikt wordt kan als leidraad gebruikt worden voor bezoekers om zelf een dag op die bestemming door te brengen. Hierbij worden er verschillende thema’s gebruikt, zoals ‘highlights’, ‘een andere kant van’ en ‘met kinderen’.
Ook Antwerpen staat op deze site: Antwerpen in één dag.

Soortgelijke berichten

Brussel in 24 foto's
Brussel
12 juli 2022
Brugge
Brugge
13 januari 2022
Doel
20 april 2016