24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Lago d’Orta

Het Lago d’Orta – of zoals we in het Nederlands zeggen het Ortameer – is een groot meer in het noorden van Italië, in de regio Piëmont. Het is na de drie grote meren (Lago Maggiore, Comomeer en Gardameer) het grootste en drukstbezochte meer van Italië. Het meer ligt op ongeveer driehonderd meter boven de zeespiegel, is 13,4 kilometer lang en maximaal 2,5 kilometer breed. Midden in het meer ligt het Isola San Guilio. Op dit prachtige eiland, ligt een klooster dat nog steeds in gebruikt is door nonnen van een benedictijnse orde. Rondom het meer zijn verschillende prachtige dorpjes te vinden, bij sommige van deze dorpen lijkt de tijd letterlijk te hebben stilgestaan. De grootste plaats die direct aan het meer ligt is Omegna, dit stadje heeft een mooi historisch centrum. Rondom de boulevard van Omegna, is een leuke boulevard te vinden en je kunt er een wandeling maken langs de rivier de Nigoglia. deze rivier voert het water van het Ortameer af richting het Lago Maggiore.

De belangrijkste bezienswaardigheden in de directe omgeving van het Lago d’Orta zijn de Madonna della Sasso – een achttiende-eeuws heiligdom dat hoog bovenop een rots op het meer uitkijkt – en de Sacro Monte di Orta dat terug te vinden is op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.


Uitzicht op het meer vanaf het strandje van Camping Orta.


Het allermooiste hotel aan het Lago d’Orta “Villa Crespi”


Een wegwijzer bij Sacro Monti di Orta


Een van de 21 kapellen die bovenop de Sacro Monti di Orta te vinden zijn.


In de kapellen wordt het levensverhaal van Franciscus van Asissi verteld.


Uitzicht vanaf Sacro Monti di orta op het Isola San Guilio. In het midden kun je goed het klooster zien liggen.


Piazza Mario Motta in Orta San Guilio.


De publieke tuinen van Orta San Guilio met op de achtergrond het Ortameer.


Restaurants en winkeltjes aan het Piazza Mario Motta.

De veerboot naar Isola San Guilio.


Isola San Guilio vanaf het water.


De aanlegsteiger van Isola San Guilio met op de achtergrond Orta San Guilio.


De smalle straatjes van Isola San Guilio. Er is een rondweg die open is voor toeristen, de rest van het eiland is in gebruik door de nonnen.


In de straten die wel open zijn voor publiek wordt herhaaldelijk om stilte gevraagd.


Een doorkijkje ergens op Isola San Guilio


Het dorpje Legro staat bekend om zijn prachtige beschilderde gevels. Het merendeel van de muurschilderingen komen uit klassieke Italiaanse films van Fellini.


Het heiligdom Madonna della Sasso. Dit bijzondere bouwwerk is gebouwd bovenop een rots die driehonderd meter boven het meer uitsteekt.

De binnenzijde van het heiligdom is rijkelijk beschilderd met fresco’s.


Het plein voor de Madonna della Sasso staat bekend als het “il balcone del Cusio”. Vanaf dit balkon heb je een van de mooiste uitzichten over het Ortameer.


Uitzicht vanaf het “il balcone del Cusio”. Je ziet op de voorgrond het dorpje Pella liggen en daarachter Isola San Guilio en Orta San Guilio.


De kleine strandje bij het dorpje Pella.


De boulevard van Omegna op de plek waar de Nigoglia vanaf het Ortameer naar het Lago Maggiore stroomt.


Uitzicht vanaf een van de kampeerplaatsen aan het Ortameer. Dit uitzicht is vanaf een van de terrassen van camping Orta.


Zonsondergang over het Lago d’Orta, na een warme zomerse dag kleurt de lucht in verschillende roodtinten voordat de zon definitief achter de bergen verdwijnt.

Soortgelijke berichten

Rome in 24 foto's
Rome
06 maart 2024
Capri
22 april 2021
Etna
25 juli 2016