24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Amsterdam

De Nederlandse hoofdstad Amsterdam is in veel opzichte een bijzondere stad. Zo is het misschien wel de enige grote stad in heel Nederland waar wij ons als Nederlanders meer toerist dan landgenoot voelen. Een dagje Amsterdam blijft toch iets speciaals. De sfeer, de grachten, de levendigheid en zelfs minder mooie kanten van deze grootste stad van Nederland hebben een bepaalde aantrekkingskracht die ervoor zorgt dat er jaarlijks miljoenen toeristen naar Amsterdam komen. Voor internationale toeristen die een rondreis door Europa maken is Amsterdam (en de directe omgeving) vaak de enige plek die ze zien van Nederland. Aan de ene kant jammer, want ons land heeft zoveel andere gezichten dan alleen Amsterdam. Maar wel begrijpelijk als je ziet hoeveel van de typisch Nederlandse cultuur en historie in Amsterdam is samengepakt.

Ik bezoek Amsterdam met regelmaat. Niet dat ik er meerdere keren per jaar kom, maar toch wel vrijwel ieder jaar een keertje. Soms voor een bezoek aan een van de musea (ben een liefhebber van Van Gogh), soms voor een zakelijk event en soms om mezelf een dagje toerist in eigen land te voelen. Het meest recente bezoek aan Amsterdam was eerder deze maand. Tijdens een van de weinige echt lekkere zomerdagen van juli 2021 ben ik met mijn gezin een dagje gaan shoppen in Amsterdam. Want ook voor dat doel behoort onze hoofdstad tot de beste plekjes van Europa. Terwijl de dames tijd doorbrachten in de winkels, heb ik mijn camera aan het werk gezet. Samen met wat foto’s van voorgaande bezoeken aan Amsterdam leverde dit een naar mijn mening aardige fotoreportage over Amsterdam op. Oordeel zelf maar.

De Kalverstraat is dé winkelstraat van Amsterdam en de duurste straat binnen de Nederlandse editie van het wereldberoemde bordspel Monopoly.

De combinatie van een versierde fiets en een Amsterdamse gracht leveren een Instagram-waardige setting op.

Het Vondelpark is het bekendste en drukst bezochte stadspark van Amsterdam. Deze foto is op een winterdag gemaakt, waardoor het aanzienlijk rustiger dan normaal is en de bomen nog helemaal kaal zijn. Het is daardoor een andere foto dan die je doorgaans van het Vondelpark ziet.

Amsterdam telt tal van typisch Hollandse gevels. Dit zijn drie vrijwel identieke halsgevels.

In Amsterdam mag je zijn wie je bent. Amsterdam staat bekend om als LGBT-vriendelijke bestemming. De regenboogvlag en de in opkomst zijnde ‘Progress Pride-vlag zie je op redelijk veel plekken in de stad.

De Westerkerk met op de voorgrond een van de vele rondvaartboten die je in Amsterdam ziet varen.

Het Amsterdamse Begijnhof is een van de mooiste begijnhoven ter wereld.

De Waag is een vijftiende-eeuws gebouw die heeft dienstgedaan als stadspoort, waag, gildehuis, museum, brandweerkazerne en anatomisch theater. Tegenwoordig heeft het historische gebouw een horecafunctie.

De op de Werelderfgoedlijst geplaatste grachtengordel staat bovenaan aan de lijst met top 10 bezienswaardigheden van Amsterdam.

André Hazes wordt door velen als een symbool van het Nederlandse levenslied gezien. Toeristen gaan volop op de foto met het LEGO-beeld dat op de Dam staat.

Tijdens warme zomerse dagen is het prima vertoeven aan de Waterkant.

Dit is een Amsterdammertje. Deze metalen paaltjes zijn een symbool van de stad Amsterdam.

Ze komen niet alleen in Amsterdam voor, maar de woonboot wordt wel onlosmakelijk als iets typisch Amsterdams gezien. Dat komt door de hoge concentratie aan woonboten: er zijn bijna 3000 ligplaatsen in Amsterdam. Een van de woonboten doet dienst als woonbootmuseum.

Herman Emmink bezong ooit de tulpen uit Amsterdam. Eigenlijk komen de tulpen en tulpenbollen van de kwekers die elders in Noord- en Zuid-Holland hun akkers en kassen hebben. De tulpen- en andere bloembollen behoren wel tot de meest verkochte souvenirs in Amsterdam. Op de Singel is er zelfs een speciale bloemenmarkt voor ingericht.

Amsterdam telt tal van musea. De top 10 musea van Nederland wordt gedomineerd door Amsterdamse musea. Het Rijksmuseum is de absolute topper, met De Nachtwacht van Rembrandt van Rijn als belangrijkste werk.

De meeste toeristen verlaten het centrum ten zuiden van het IJ niet. Door het openen van het Eye Filmmuseum in 2010 neemt het bezoek aan de noordoever van het IJ toe.

Standbeeld van Anne Frank, het Joodse meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Amsterdams achterhuis ondergedoken zat met haar familie. Haar dagboek is een wereldberoemd symbool van de Holocaust.

Het Nationaal Monument op de Dam is een ander monument dat verbonden is aan de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei vindt hier de Nationale Dodenherdenking plaats.

De 9 Straatjes vormen een winkelgebied waar je lekker kunt shoppen in lokale winkeltjes en tussentijds in de hipste horecazaken van Amsterdam de inwendige mens kunt verwennen.

Vanwege het grote succes is het ‘I Amsterdam’-logo inmiddels verwijderd van het Museumplein. Nu verschijnen deze lettergroepen van tijd tot tijd op verschillende willekeurige plaatsen in de stad.

In Amsterdam trekken de coffeeshops meer bezoek dan de koffieshops. Het liberale beleid ten opzichte van verdovende middelen wordt vooral door buitenlandse bezoekers geroemd.

De Dam wordt als het hart van Amsterdam gezien. Op de achtergrond zie je het Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk.

Dat dit soort bordjes nodig zijn, zegt veel over de mentaliteit van een deel van de bezoekers aan Amsterdam.

Het karakteristieke treinstation Amsterdam Centraal gezien vanaf de Damrak.

Historische paardenkoets van Heineken in de Regulierbreestraat.

Soortgelijke berichten

Vlissingen
01 februari 2022
Delft
12 juli 2021
Keukenhof
10 april 2021