24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Keukenhof

De meest succesvolle bezienswaardigheid van Nederland is de Keukenhof. Dit in 1949 opgerichte park trekt ongeveer anderhalf miljoen bezoekers per jaar. Dat doen ze in een periode van slechts twee maanden. Want langer is dit enorme bloemenpark niet geopend. Dat heeft allemaal te maken met de bloeitijd van de bolgewassen. Die begint zo in het einde van maart en eindigt in de loop van mei. Het slimme van de Keukenhof is dat de bollen zo geplant worden dat er op ieder moment dat het park open is, er altijd voldoende bloemen in bloei staan. Dat is te danken aan de jarenlange ervaring die de pakweg veertig hoveniers hebben  die de bollen in de periode van oktober tot en met december planten.

Mijn bezoek aan de Keukenhof is een vrij bijzondere. Vorig jaar bleef dit park door de uitbraak van de coronapandemie gesloten. Dit jaar leken de coronamaatregelen wederom roet in het eten te gooien. Dankzij een aantal testopeningen mag ook de Keukenhof de deuren gedurende zes dagen openen. Gisteren was de eerste dag en ik behoorde tot de maximaal 5.000 gelukkigen die na een negatieve uitslag voor een coronasneltest naar binnen mocht.  Natuurlijk ging mijn fotocamera mee en heb ik voldoende foto’s geschoten om een afwisselende fotoreportage over de Keukenhof te kunnen publiceren. Ondanks het relatief lage aantal bezoekers dat naar binnen mocht was het soms vrij lastig om foto’s te maken zonder andere bezoekers erop. Op een enkele foto zie je wel mensen. Op die foto’s heeft het toegevoegde waarde, vind ik.

De foto’s zijn vooral buiten gemaakt. Het weer in Lisse was niet zo mooi als ik gehoopt had. Soms kwam er wat zonlicht door. Het grootste deel van de dag waren het de wolken die domineerden. Dat heeft voordelen en nadelen. Zo heb je geen grote contrasten en harde schaduwen, wat wel fijn is. Aan de andere kant zorgt zonlicht er wel voor dat de kleuren van de bloemen intenser worden. Bewolkt weer zorgt er ook voor dat de lucht er gemakkelijker uitgebeten uit ziet. Van de paviljoens was alleen het Willem-Alexander open. Hier kun je tal van kleurige bloemen in close-up bewonderen.

Normaal plaats ik bij een fotoreportage toelichtingen onder de foto’s. Dat laat ik nu achterwege. Beelden zeggen zeker in dit geval meer dan woorden. Geniet ervan!

Soortgelijke berichten

Vlissingen
01 februari 2022
Amsterdam
31 juli 2021
Delft
12 juli 2021