24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Jeruzalem

Als je het hebt over de meest bijzondere bestemmingen die ik bezocht heb dan mag Jeruzalem absoluut niet in dat lijstje ontbreken. Deze hoofdstad van de jonge staat Israël is één van de oudste continu bewoonde steden ter wereld en heeft diepe wortels binnen een paar van ’s werelds belangrijkste religies. Jeruzalem is daarom naast een bron van inspiratie voor gelovigen ook een bron voor conflicten omdat meerdere religies gebieden binnen de stad claimen. Als neutrale bezoeker voel je de spanning op sommige plekken en voel je ook zeker de beladenheid van sommige religieuze plekken.

Ik bezocht Jeruzalem afgelopen voorjaar terwijl het heerlijk zonnig en warm was. Een dag heb ik vooral in het oude Jeruzalem doorgebracht terwijl ik de tweede dag ook wat meer tijd in het moderne deel van de stad gespendeerd heb. De twee dagen die ik hier doorgebracht heb, hebben me honderden foto’s opgeleverd waarvan ik er eigenlijk zeker vijftig zou willen laten zien. Ik heb daarom soms zware keuzes moeten maken van welke foto’s ik weg zou gaan laten. De 24 foto’s die hieronder staan geven volgens mij wel een redelijk compleet beeld van de stad Jeruzalem.

jeruzalem-damascus-gateDe Damascus Gate wordt als mooiste toegangspoort tot de oude stad van Jeruzalem gezien. Deze poort ligt aan de noordzijde van historisch Jeruzalem.

jeruzalem-oude-binnenstadHet oude Jeruzalem telt veel smalle straatjes en poorten.

jeruzalem-broodVoor heerlijk brood hoef je geen bakkerij binnen te lopen. Dat koop je hier gewoon op straat.

jeruzalem-tower-of-davidDe Tower of David is een oude citadel nabij de Jaffa Gate aan de westkant van het oude Jeruzalem.

jeruzalem-hurva-synagogeDe Hurva synagoge.

jeruzalem-terrasTerrasje in het nieuwe deel van Jeruzalem tijdens de avonduren.

jeruzalem-yad-vashemToegang tot het holocaustmuseum van Yad Vashem. Er is geen plek in de wereld waar het verhaal van de holocaust zo duidelijk gevisualiseerd wordt als hier.

jeruzalem-yafo-streetYafo Street is het hart van het moderne Jeruzalem. Vooral het oostelijke deel van deze straat is omringd door winkels en horeca.

jeruzalem-heilig-grafkerkGelovigen wrijven met doeken op de plek waar Jezus Christus gebalsemd zou zijn.

jeruzalem-rotskoepelDe Rotskoepel is geen moskee, wat sommigen denken, maar is een islamitische gedenkplaats. Dit bouwwerk staat centraal op de Tempelberg.

jeruzalem-winkel-in-joods-deelWinkeltje met een prachtige gevel in het joodse deel van historisch Jeruzalem.

jeruzalem-toegang-tot-tempelbergAls niet-moslim is dit de enige toegang tot de Tempelberg. Alleen op bepaalde tijden kun je na een vrij strenge veiligheidscontrole hierlangs naar de Tempelberg lopen.

jeruzalem-oude-binnenstad-in-de-ochtendDe oude binnenstad in de ochtend, vlak voordat de meeste winkels hun deuren nog moeten openen.

jeruzalem-olijfbergDe Olijfberg met joodse graven.

jeruzalem-ommuringDeel van de ommuring van historisch Jeruzalem.

jeruzalem-machane-yehuda-marketDe Machane Yehuda Market is zowel onder locals als toeristen een zeer populaire markt.

jeruzalem-mamilla-streetMamilla Street is een moderne autovrije winkelstraat waar je ook verschillende restaurants vindt.

jeruzalem-israel-museumAls er één museum is dat je in Jeruzalem absoluut moet bezoeken dan is dat het Israël Museum wel. Dit veelzijdige nationale museum houd je wel een paar uur bezig. Hoogtepunt is het oudste originele heilig schrift dat bekend staat als de Dode Zeerollen.

jeruzalem-graf-van-jezusIn de Heilig Grafkerk kun je het vermeende graf van Jezus Christus bezoeken. Wel even aansluiten in de rij, AUB.

jeruzalem-verse-sappenNaast de gratis vitamine D van de zon kun je op veel plekken tegen betaling lekkere vruchtensappen kopen om je vitamine C-gehalte wat op te schroeven en om je dorst te lessen.

jeruzalem-arabisch-deelHet Arabische deel van historisch Jeruzalem, gezien vanaf de Tempelberg.

jeruzalem-jaffa-gateIn deze nis van de Jaffa Gate zul je overdag vrijwel altijd muzikanten aantreffen zoals deze harp spelende dame.

jeruzalem-in-24-fotosDe Tempelberg met de Rotskoepel.

jeruzalem-westmuurDe Westmuur (ook wel Klaagmuur genoemd) is binnen het jodendom de heiligste plek. Dit is het enige overblijfsel van het plateau waarop ooit de joodse tempel heeft gestaan.

Soortgelijke berichten

Tel Aviv
13 juli 2017