24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Cuba

Er zijn een aantal landen ter wereld die zo onderscheidend zijn dat je vrijwel direct ziet dat een bepaalde foto in dat betreffende land genomen is. Cuba is zo’n bestemming. De combinatie van Havana Club, sigaren, klassieke auto’s en kleurrijke huizen zorgen ervoor dat je direct het Cuba-gevoel op kunt roepen met één enkele foto. Cuba heeft echter ook kanten die wat minder belicht worden in reportages over dit geweldige land. Zo is het hoofdeiland enorm groen en biedt het uitstekende mogelijkheden om actief in de natuur bezig te zijn. Bijvoorbeeld door te wandelen. Ook vind je in Cuba een aantal fraaie stranden waar het prima vertoeven is bij weersomstandigheden die een groot deel van het jaar uitstekend zijn voor een strandvakantie.

Afgelopen kerstvakantie reisde ik met mijn gezin naar Cuba. De vorige keer dat ik Cuba bezocht waren we nog met z’n tweetjes. Dat was in het jaar 2000, niet zo lang voordat onze oudste dochter geboren is. De zoete herinnering aan Cuba smaakte echter naar meer. Vandaar dat we nu teruggereisd zijn, met onze meiden dit keer. We hebben ervoor gekozen om een beknopte georganiseerde rondreis te maken. Dat zorgt ervoor dat ik wat beperkter ben in het fotograferen. Toch is het me gelukt om een volgens mij mooie serie van 24 foto’s samen te stellen die een redelijk beeld van Cuba moeten bieden.

cuba-straatmuzikantenVrijwel overal waar je in Cuba komt wordt er wel live muziek gemaakt, zoals hier in Havana.

cuba-tabak2De tabaksindustrie is belangrijk voor Cuba. Deze jonge tabaksbladeren worden aan het einde van de dag nog door de zonnestralen beschenen. Uiteindelijk zal deze tabak gebruikt worden voor de overbekende Cubaanse sigaren.

cuba-plaza-major-trinidadPlaza Major in het historische centrum van Trinidad.

cuba-varaderoEen klein deel van het bijna twintig kilometer lange zandstrand van de badplaats Varadero.

cuba-bodeguitaDé plek om mojito’s te drinken in Havana is Bodeguita del Medio. Deze bar/restaurant is een begrip in Havana en ver daarbuiten.

cuba-vallei-van-vinalesIn Cuba is veel groen landschap te bewonderen. Wereldberoemd is de Vallei van Viñales.

cuba-fidelJaren na zijn dood kom je nog steeds veel borden tegen met foto’s van Fidel Castro. De periode van Cuba onder zijn presidentschap is een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van Cuba.

cuba-cienfuegosHet oude centrum van Cienfuegos.

cuba-oldtimerDe mooiste oldtimers worden in Havana ingezet voor rondritten door de stad. Deze ‘Pink Cadilac’ is daar een mooi voorbeeld van.

cuba-streetfoodOp straat kun je allerlei Cubaanse lekkernijen kopen. Vaak zijn deze snacks simpel en erg calorierijk.

cuba-che-plaza-de-la-revolucionChe Guevara is het symbool van de Cubaanse revolutie waarbij de toenmalige dictator Batista verstoten werd en Cuba aan het begin kwam te staan van de nog voortdurende communistische periode. Hier prijkt zijn portret op een flatgebouw aan het Plaza de la Revolución in Havana.

cuba-habana-vieja-straataartiestenStraatmuzikanten en dansers trekken door de straten van Habana Vieja.

cuba-maleconDe zeven kilometer lange boulevard van Havana, de Malecón, staat vol kleurrijke panden die wel een likje verf kunnen gebruiken.

cuba-museo-playa-gironDeze prachtige taxi staat voor het Museo de Playa Girón. In het museum kun je zien hoe de Cubanen in 1961 de Amerikanen versloegen in de Varkensbaai. Een historisch moment voor Cuba, maar ook wereldwijd. Nimmer was iemand in staat geweest Amerika te verslaan.

cuba-kleurrijke-kunstWaar weinig middelen zijn daar zie je dat creativiteit vaak wel goed tot uiting komt. In Cuba zie je veel kleurrijke kunst waarbij het onderwerp vaak het land Cuba of de mensen uit Cuba zijn.

cuba-watervalWaterval ‘El Rocio’ in natuurpark Topes de Collantes.

cuba-restaurantParticuliere restaurants zijn vaak gevestigd in prachtige koloniale gebouwen zoals deze. Hierin zat vroeger de uitgeverij van een krant.

cuba-muzikale-trappenNiet allen muziek, maar vooral ook dans is een uitlaatklep voor de Cubanen. In het land van de salsa lijkt het er wel op alsof iedere Cubaan(se) goed kan dansen. Deze foto is gemaakt op de Muzikale Trappen in Trinidad.

cuba-habana-viejaStraatbeeld in het historische deel van Havana.

cuba-showIn Havana zijn een paar goede shows te bezoeken waar je kunt genieten van topartiesten op het gebied van Cubaanse muziek. Een mooi voorbeeld hiervan is Legendarios del Guajirito waar deze niet meer piepjonge zangeres de zaal op z’n kop krijgt.

cuba-mojitoDe mojito is inmiddels uitgegroeid tot de meest bekende Cubaanse cocktail. Een echte mojito wordt natuurlijk gemaakt met Havana Club rum.

cuba-sigarenfabriekDe kwaliteitssigaren uit Cuba worden nog steeds met de hand gemaakt, zoals in deze sigarenfabriek in Pinar del Rio.

cuba-uitzicht-op-trinidadNormaal wordt de Manaca Iznaga toren in Trinidad zelf veel op de foto gezet. Dit keer is de foto vanuit de toren genomen waarbij je een stukje ziet van het oude centrum van de stad.

cuba-sunsetDeze foto laat de lucht in Playa Larga zien net nadat de zon ondergegaan is.

Soortgelijke berichten