24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Sal

Het eiland Sal is het populairste vakantie-eiland van Kaapverdië, op de voet gevolgd door het eiland Boa Vista. Beide eilanden zijn bijzonder vlak en hebben weinig tot geen vegetatie. De bergen die op het eiland liggen zijn duizenden jaren geleden gevormd door vulkanische activiteit. De enige vorm van vegetatie die van oorsprong op het eiland voorkomt zijn droge grassoorten en lage struiken. Nu wordt de kustlijn van Sal voor een deel versierd met palmbomen en andere exotische gewassen. Voor de komst van het toerisme was Sal een van de armste eilanden van het land. De inwoners leefden hoofdzakelijk van de visserij en het winnen van zout. Nu is een groot deel van de kustlijn van het eiland ingenomen door hotels en resorts en vormt het toerisme de belangrijkste vorm van inkomen. De meeste hotels zijn te vinden in de directe omgeving van het plaatsje Santa Maria, hoe verder je van deze plaats afgaat hoe leger de stranden worden en kleiner de resorts. Het zandstrand van Santa Maria heeft een totale lengte van acht kilometer, vanaf de meeste hotels en resorts kun je over het strand naar deze toeristische badplaats lopen.

Het merendeel van de toeristen die een bezoek brengen aan het eiland Sal, komen voor een relaxte zon-, zee- en strandvakantie. Wil je tijdens je vakantie meer van het eiland zien, dan kun je deelnemen aan verschillende excursie. Een bezoek aan “Shark Bay”, de zoutvlaktes van Sal met zijn fata morgana’s en het zoutmeer behoren tot de populairste excursies. Zo zwemmen in “Shark Bay” de jonge haaien door en langs je benen terwijl de grotere haaien iets verderop in de zee zitten en kun je van het Dode Zee effect genieten in het zoutmeer bij Pedra da Lume.

Het klimaat van Sal is uitstekend voor een winterzonvakantie, de temperaturen zijn er in deze periode aangenaam hoog. Enige wat nog wel een rol kan spelen is de altijd aanwezige zeewind. Deze kan best stevig zijn waardoor de gevoelstemperatuur iets lager kan uitkomen. Deze wind kan ook droge stoffige lucht meenemen vanaf het Afrikaanse vaste land waardoor de lucht roze lijkt op te kleuren en de zon zich niet laat zien. Dit effect hebben wij tijdens onze vakantie op Sal mogen ervaren, wat ervoor zorgt dat de foto’s minder zonnig zijn dan gehoopt. Toch geeft deze reportage in mijn ogen een goed en divers beeld van het eiland Sal.


De wegen op Sal zijn beter dan op de meeste andere eilanden, toch kom je af en toe nog terecht op doorgaande wegen, die eigenlijk deze naam niet mogen dragen.

Tijdens een bezoek aan Shark Bay zwemmen de babyhaaien rondom je.

De grote broer of zus wacht rustig af in de branding, deze citroenhaaien kunnen wel drie meter lang worden.

De weg naar Shark Bay is behoorlijk rotsachtig, waterschoentjes zijn een must. Gelukkig kun je deze in de buurt van de baai huren.

Uitzicht vanaf een heuvel in Espargos, de hoofdstad van het eiland. Anders dan Santa Maria, is Espargos niet toeristisch.

De fata morgana Terra Boa, bij een van de zoutvlaktes van Sal. Als je er lang genoeg naar staart zie je er van alles in.

Net als veel andere Kaapverdische Eilanden is Sal een populaire bestemming voor windsurfers en kitesurfers.

Kun je niet kitesurfen of windsurfen, dan kun je met een catamaran het kust van Sal verkennen.

Een relaxte dag op het water.

Het dorpje Palmeira is het kleurrijkste dorp van het eiland.

De vismarkt van Palmeira.

Handgemaakte poppetjes worden op veel plaatsen te koop aangeboden, de dames dragen hun waar op het hoofd.

Een van de vulkanisch gevormde heuvels van Sal.

De zoutmeren bij Pedra da Lume vormen een belangrijke toeristische trekpleister. Je kunt in het meertje drijven om het Dode Zee-effect te ervaren.

Een typisch winkeltje met souvenirs in Santa Maria.

Een deel van de muren in Santa Maria zijn rijkelijk versierd met kleurrijke muurschilderingen.

De beroemde vismarkt van Santa Maria.

De hoofdstraat van Santa Maria.

Op het acht kilometer lange zandstrand van Santa Maria kom je veel van deze kleurrijke bootjes tegen.

Het”Blauwe Oog” in de baai Buracona. Om dit bijzondere natuurverschijnsel te kunnen zien moet je wel op het goede tijdstip bij de baai aankomen. Helaas weet iedereen dit en kan het er erg druk zijn.

De Buracona baai, een van de mooiste baaien van het eiland. De baai heeft een beschermde status waardoor er in de omgeving geen resorts gebouwd mogen worden.

Een prachtig uitzicht over een van de baaien van Sal, in de verte zie je het hoogste punt van het eiland.

In haven van Palmeira zagen we een zeiljacht liggen, met daarop een Nederlandse vlag.

Het strand van Santa Maria, in de lucht zie je goed het effect wat de droge stoffige lucht vanaf het Afrikaanse vaste land kan hebben.

Soortgelijke berichten

Boa Vista
28 januari 2016