24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Santo Domingo

Santo Domingo is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. De levendige metropool is kleurrijk, groot, soms enorm druk en bovenal Caribisch. Het weer is onvoorspelbaar en er is een vrij groot contrast tussen arm en rijk. Toch zul je als toerist niet zoveel van de armoede meekrijgen. Als je een excursie naar Santo Domingo boekt dan zul je vooral de historische binnenstad bezoeken, waar de familie Columbus ooit het begin heeft gemaakt voor de kolonisatie van een groot deel van het continent Amerika. Toen Christoffel Columbus Amerika ontdekte was het eiland Hispaniola één van de eerste plekken die hij heeft mogen aanschouwen tijdens zijn zoektocht naar een westelijke route naar India.

Hoewel Santo Domingo gezien wordt als de oudste door Europeanen gestichte stad van de Nieuwe Wereld (het continent Amerika), was het niet de eerste nederzetting die door ontdekkingsreizigers gemaakt was op het eiland Hispaniola. Enkele jaren eerder is er aan de noordkant van het eiland noodgedwongen La Isabela gesticht. Hier vestigde een deel van de bemanning van Christoffel Columbus zich nadat het schip Santa Maria vastgelopen was op een zandbank. Men heeft het schip toen afgebroken en van het hout een nederzetting gemaakt voor de 31 achterblijvende bemanningsleden. Deze bemanning is voor Columbus’ terugkeer vermoord door de lokale bevolking en La Isabela is door twee orkanen verwoest. In het jaar 1496 werd Santo Domingo gesticht dat eerst nog La Nueva Isabela heette.

Het koloniale verleden maakt van Santo Domingo een interessante dagbestemming. Dat is dan ook wat de meeste bezoekers doen: die reizen in één dag, meestal met een georganiseerde excursie, naar Santo Domingo om kennis te maken met de historische binnenstad. Ook ik heb op deze manier Santo Domingo in één dag bezocht. Het nadeel van zo’n georganiseerde excursie is dat je erg beperkt bent in wat je te zien krijgt en vaak amper de tijd hebt om iets te fotograferen. Als dan het weer ook nog een beetje tegenzit dan kom je thuis met een erg beperkte collectie foto’s van Santo Domingo. Toch is het me gelukt om een 24-tal foto’s bij elkaar te vinden die een aardig beeld van de stad geven.

santodomingo-kleurrijke-huizenDeze huizen zijn zelfs kleurrijk als het zwaarbewolkt is. De onscherpte in de foto is omdat hij vanuit een rijdend toeristentreintje gemaakt is.

santodomingo-faro-de-colonDe Faro de Colón is een monument en museum. Naar verluid worden de stoffelijke resten van Christoffel Columbus bewaard in dit immense bouwwerk.

santodomingo-paseo-del-condeDe Paseo del Conde is de belangrijkste winkelstraat van Santo Domingo. Als het flink regent loopt er weinig winkelend publiek door de anders levendige straat.

santodomingo-basiliekHet altaar van de basiliek van Santo Domingo. Dit is de eerste kerk die in het continent Amerika gebouwd is.

santodomingo-localsIn plaats van dat jij locals moet vragen of je ze mag fotograferen, vragen zij niet zelden jou of je ze op de foto wilt zetten.

santodomingo-alcazar-de-colon-santa-mariaEen replica van de Santa Maria, het schip van Christoffel Columbus die de oorzaak is van het feit dat op het eiland Hispaniola de eerste Europese nederzetting gemaakt werd. Deze replica staat in het Alcazar de Colón.

santodomingo-obeliskDeze kleurrijke obelisk is een nationaal monument.

santodomingo-nationaal-paleisHet Nationaal Paleis is naar Europese voorbeelden gebouwd.

santodomingo-standbeedl-isabel-la-catolica

Standbeeld van koningin Isabella I van Castilië. Zij was degene die het akkoord gaf aan Columbus om een westelijke vaarroute naar India te zoeken.

santodomingo-nationaal-pantheonEen van de graven in het Nationaal Pantheon.

santodomingo-straatverkopersDe vele erkende straatverkopers lopen rond in roze polo’s.

santodomingo-oude-binnenstadUitzicht over een deel van de oude binnenstad.

santodomingo-koetsWie dat wil die kan met één van de paardenkoetsen een tocht door Santo Domingo maken.

santodomingo-capilla-de-nuestra-senora-de-los-remedios

Capilla de Nuestra Señora de los Remedios.

santodomingo-alcazar-de-colonHet Alcazar de Colón van de buitenkant gezien.

santodomingo-duivenHet plein voor de basiliek wordt vooral bevolkt door duiven.

santodomingo-sigarenAls sigarenliefhebber heb je in Santo Domingo de keuze uit heel veel goede lokale sigaren.

santodomingo-dominoHet spelen van domino is een populaire vorm van vrijetijdsbesteding.

santodomingo-faro-de-colon-tekstTekst bij het Faro de Colón.

santodomingo-avenida-george-washingtonDe Avenida de George Washington behoort tot de belangrijkste straten van de stad.

santodomingo-rio-ozamaDe Rio Ozama.

santodomingo-nationaal-paleis-erewachtEen erewacht bij het Nationaal Paleis.

santodomingo-alcazar-de-colon-museum-uitzichtUitzicht over de Rio Ozama vanuit het Alcazar de Colón.

Santo Domingo in één dag

Wil je zelf Santo Domingo ontdekken en wil je weten hoe een excursie naar deze Dominicaanse hoofdstad eruit kan zien? Op de site www.in12uur.nl staan inspirerende verhalen over hoe je een bepaalde bestemming in één dag kunt bezoeken. De tijdlijn die erin gebruikt wordt kan als leidraad gebruikt worden voor bezoekers om zelf een dag op die bestemming door te brengen. Hierbij worden er verschillende thema’s gebruikt, zoals ‘highlights’, ‘een andere kant van’ en ‘met kinderen’.
Ook Santo Domingo staat op deze site: Santo Domingo in één dag.

Soortgelijke berichten

Punta Cana
20 mei 2016