24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Alicante

Alicante is één van mijn lievelingssteden in Spanje. Toeristisch, maar niet te toeristisch. Gezellig druk, maar niet te druk. Alicante is vooral niet te gepolijst. Hoewel je heus wel merkt dat je je in een toeristische regio bevindt, heeft Alicante op de een of andere manier zijn eigen ritme behouden. Toeristen en locals leven daardoor hier prima samen in een mooie harmonie. Voor Nederlandse toeristen betekent Alicante vooral een dagje weg vanaf hun vakantieadres aan de Costa Blanca. De stad ligt immers op niet teveel autokilometers van bekende badplaatsen zoals Benidorm, Altea en Calp. Een advies voor wie een dagtrip naar Alicante wil maken: blijf vooral tot in de avond. Overdag is het heerlijk vertoeven op de stranden en op de terrasjes in de schaduw, maar zodra het harde daglicht plaatsmaakt voor het zachtere goudgele avondlicht wordt de stad levendiger en mooier. De meeste foto’s binnen deze reportage zijn wel gewoon overdag gemaakt omdat later op de dag schaduwen het lastiger maken om te fotograferen.

Ik heb Alicante drie keer bezocht. De laatste keer was vorige maand. De foto’s uit deze reportage zijn allemaal van dit jaar, met uitzondering van de foto van het gemeentehuis. Afgelopen keer stond er een podium voor dit prachtige gebouw, wat niet de meest fraaie foto opleverde. Jasper Tims is dit keer met mij meegelopen door Alicante. Er zitten een paar foto’s van hem tussen deze fotoreportage van Alicante.

alicante-castell-de-la-santa-barbara-uitzicht-oostUitzicht op het centrum van Alicante vanaf Castell de la Santa Barbara.

alicante-locals-op-terrasLocals zoeken op een warme zomerdag naar verfrissing op een in de schaduw gelegen terras.

alicante-2-kleurrijkegevels2Kleurrijke gevels in het centrum van Alicante (foto: Jasper Tims).

alicante-standbeeldStandbeeld aan het begin van Explanada de España met op de achtergrond typische architectuur voor deze regio.

alicante-strandPlaya del Postiguet is het hoofdstrand van Alicante.

alicante-2-santacreu1Santa Creu is de oudste wijk van Alicante (foto: Jasper Tims).

alicante-2-santacreu2Nog een foto van barrio Santa Creu. Hier is goed te zien dat deze volkswijk aan de voet van de 166 meter hoge berg Benacantil ligt (foto: Jasper Tims).

alicante-2-kleurrijkegevelsKleurrijke gevels zijn er volop te vinden in Alicante. De huizen zijn vaak ook voorzien van (gietijzeren) balkons (foto: Jasper Tims).

alicante-2-uitzichtUitzicht op de westelijke kant van Alicante. Net naast het kasteel kun je Plaza de Toros zien liggen waar stierengevechten plaatsvinden (foto: Jasper Tims).

alicante-streetartIn Alicante vind je allerlei vormen van streetart terug. Deze vind ik zo bijzonder omdat er gebruik is gemaakt van aanwezige elementen zoals het balkon en het een locale sfeer uitademt.

alicante-gemeentehuisHet gemeentehuis van Alicante.

alicante-stoeltjesOp verschillende plekken in Alicante zie je klapstoeltjes staan, vooral op Explanada de España. Vooral in de avonduren wordt hier gretig gebruik van gemaakt. Het zijn dan vooral senioren die op deze plekjes samenkomen en socializen.

alicante-straatje-met-koepel-op-achtergrondIn Alicante heb je te maken met redelijk wat hoogteverschillen in de oude volkswijk Santa Creu. Dat levert zulke plaatjes op.

alicante-castell-de-la-santa-barbara3Castell de la Santa Barbara wordt tegenwoordig verdedigd door metalen ridders.

alicante-straatje-met-plantenPlanten brengen sfeer in de straten van Alicante.

alicante-tegeltjesIn grote delen van Spanje en Portugal zie je dit soort tegeltjes. Deze azulejos worden op verschillende manieren beschilderd. Hier zie je bijvoorbeeld een stukje van Alicante afgebeeld op beschilderde tegeltjes.

alicante-explanada-de-espanaExplanada de España is een autovrije boulevard die als het hart van de stad gezien mag worden. Het is een belangrijk ontmoetingspunt voor locals. Toeristen flaneren hier ook graag en gaan winkelen bij de kraampjes van de ‘hippies’.

alicante-castell-de-la-santa-barbara2Een torentje van Castell de la Santa Barbara.

alicante-wandelboulevard-langs-marinaWandelboulevard langs de jachthaven van Alicante.

alicante-tryp-gran-solAlicante kent vrij weinig hoogbouw. Het 97 meter hoge Tryp Gran Sol hotel torent dan ook duidelijk boven de andere gebouwen uit.

alicante-castell-de-la-santa-barbara1Het kasteel van Santa Barbara gezien vanaf de jachthaven.

alicante-la-ramblaAlicante heeft zijn eigen ‘Rambla’. Deze wandelboulevard heeft winkelkraampjes aan beide kanten en is te vinden tussen de marina en het strand.

alicante-terrasEen van de vele terrasjes in Alicante.

alicante-marinaDe jachthaven van Alicante. Fraai hoe ze hier een stukje kunst verwerkt hebben in het water.

alicante-drukte-op-het-strandNet als andere badplaatsen aan de Costa del Sol is het in Alicante in de zomer ook erg druk op het strand. Het levert een plaatje op vol kleurrijke parasols die de badgasten tegen de felle zon moeten beschermen.

Soortgelijke berichten

Barcelona in 24 foto's
Barcelona
01 maart 2024
Fotoreportage van Málaga
Málaga
15 februari 2022
Madrid
17 mei 2018