24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Toledo

Een Spaanse stad waar relatief weinig Nederlanders komen is Toledo. De meesten kiezen toch voor grote steden als Barcelona, Madrid, Valencia of Malaga. Een beetje jammer, want Toledo heeft op het gebied van historische bezienswaardigheden meer te bieden dan die ‘grote vier’. Omdat Toledo in de middeleeuwen de hoofdstad van Spanje was zijn er veel gebouwen uit die periode terug te vinden tussen de middeleeuwse smalle straatjes van de historische binnenstad. Niet voor niets dat UNESCO de gehele binnenstad op de Werelderfgoedlijst geplaatst heeft. Hier is eigenlijk de basis gelegd voor het land dat we nu kennen Spanje. Tot het jaar 1561 was Toledo de belangrijkste stad van dit land, totdat koning Filips II de troon verplaatste naar Madrid. Die stad is sindsdien hoofdstad van Spanje en is tegenwoordig op veel vlakken belangrijker dan Toledo. Je ziet dan ook dat de massa naar Madrid gaat voor een stedentrip en slechts weinigen maken van de kans gebruik om dit te combineren met een dagje Toledo (of langer). En dat terwijl die combinatie zo gemakkelijk te maken is.

Tijdens mijn recente reis naar Madrid ben ik wel doorgereisd naar Toledo. Ik heb daar ongeveer 48 uur vertoefd en genoten van al het moois dat de stad te bieden heeft. De compacte binnenstad is door de middeleeuwse straatjes een leuk doolhof dat je langs allerlei bezienswaardigheden brengt. In deze fotoreportage wil ik de focus niet alleen leggen op de hoogtepunten van Toledo, maar ook een beetje de sfeer van de stad proberen over te brengen.

toledo-smallestraatjesKenmerkend voor ene middeleeuwse binnenstad zijn de vele smalle straatjes die zonder een bedacht patroon ontstaan zijn.

toledo-muur-en-huizenVan buitenaf zie je dat het samenspel van hoogteverschillen en stadsmuren Toledo een typisch karakter geven.

toledo-mezquita-de-la-luzNadat de Moren uit Toledo verdreven zijn, zijn moskeeën soms omgetoverd tot katholieke kerken. In de Ermita del Cristo de la Luz zijn de oude stijlelementen mooi bewaard gebleven.

toledo-puerta-de-bisagraToledo telt meerdere stadspoorten. De Puerta de Bisagra is nog steeds een drukke toegangspoort tot de binnenstad van Toledo.

toledo-ermita-del-cristo-de-la-luz-buitenkantDe Moorse bouwstijl is niet alleen terug te vinden in gebouwen uit de Moorse tijd, zoals deze voormalige moskee, maar je vindt de stijlelementen ook terug in latere gebouwen. Dat wordt in Spanje mudzéjar-stijl genoemd.

toledo-kudde-toeristenEen verschijnsel dat je in Toledo veel ziet zijn de kuddes met toeristen die door de straten trekken.

toledo-koepel-kathedraalDe koepel van de Kathedraal van Toledo.

toledo-terrasHet klimaat van Toledo zorgt ervoor dat je een groot deel van het jaar prima op één van de vele terrasjes kunt vertoeven.

toledo-ziplinenAan de westkant van Toledo kun je voor 10 euro met een zipline over de Taag zweven.

toledo-monasterio-plafondDit houten plafond is een heel mooi voorbeeld van hoe de Moorse stijlelementen verwerkt zijn in latere bouwwerken in Toledo.

toledo-waar-zijn-weDoor het middeleeuwse stratenpatroon van Toledo moet je regelmatig even op de kaart kijken waar je bent en hoe dat je naar je volgende bestemming in de stad loopt.

toledo-uitzicht-vanaf-azoteaUitzicht vanaf het dakterras van hotel Carlos V.

toledo-museo-de-santa-cruzMuseo de Santa Cruz is alleen al vanwege de inrichting de moeite van het bezoeken waard.

toledo-monasterio-de-san-juan-de-los-reyesDetail binnen het Monasterio de San Juan de Los Reyes.

toledo-puente-de-san-martinToeristen maken een selfie, dit keer op de Puente de San Martin.

toledo-paco-de-luciaPatio van het voormalig woonhuis van flamencoheld Paco de Lucia. Tegenwoordig doet het huis van de inmiddels overleden flamencogitarist en -componist dienst als boutiquehotel.

toledo-apotheekDe zestiende eeuwse apotheek van het Hospital de Tavera is één van de best bewaard gebleven apotheken uit die periode.

toledo-taagDe Taag kronkelt om historisch Toledo heen. Al eeuwenlang vormt deze rivier een natuurlijke bescherming tegen ongenode gasten.

toledo-balkonsWie veel omhoog kijkt die kan genieten van balkons in allerlei soorten en maten.

toledo-el-grecoOp verschillende plekken in Toledo kun je kunstwerken van de beroemde schilder El Greco tegenkomen. Deze Griekse kunstenaar heeft een groot deel van zijn leven in Toledo gewoond en gewerkt.

toledo-smalle-straatjes2Een andere smal straatje in Toledo.

toledo-uitzichtUitzicht op Toledo vanaf de panoramische weg aan de zuidkant van de stad. Dit plaatje heeft menig schilder, waaronder El Greco, geïnspireerd door de jaren heen.

toledo-sinagoga-de-santa-maria-blancaMijn favoriete gebouw in Toledo: de Sinagoga de Santa Maria Blanca. Deze voormalige synagoge is in de Moorse stijl gebouwd en na het verdrijven van de joden omgetoverd tot een katholieke kerk. Ik vind het een plaatje om te zien.

Soortgelijke berichten

Barcelona in 24 foto's
Barcelona
01 maart 2024
Fotoreportage van Málaga
Málaga
15 februari 2022
Madrid
17 mei 2018