24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Madrid

Hoewel ik heel veel in Spanje geweest ben, heeft het lang geduurd totdat ik de Spaanse hoofdstad Madrid een keertje bezocht heb. Waar dat aan ligt is moeilijk te achterhalen, hoewel ik de Nederlandse focus op kuststeden zoals Barcelona, Valencia en Malaga wel als een soort van ‘excuus’ kan aandragen. Wat ook opvalt is dat het aantal vluchten vanuit Nederland naar Madrid verhoudingsgewijs beperkt is. Een tweede reden kan zijn dat Madrid geen echte publiekstrekkers heeft. Er zijn voldoende interessante bezienswaardigheden te vinden in Madrid, maar ‘must-sees’ zoals de Sagrada Familia in Barcelona, het Real Alcazar in Sevilla of het Alhambra in Granada heeft Madrid niet. Madrid biedt daarom weinig inspiratie voor bucketlists. Wat Madrid echter wel te bieden heeft, is een grote temperamentvolle stad waar het heerlijk vertoeven is. Hoewel Madrid een echte miljoenenstad is, biedt de stad voldoende sfeer en intimiteit naast de soms drukke straten en pleinen die je hier natuurlijk ook aantreft.

Opvallend aan Madrid is dat je weinig overblijfselen uit de middeleeuwen zult zien. Dat zie je terug in de stratenstructuur, maar ook in het ontbreken van Moorse elementen uit de periode dat de Moren een groot deel van het Iberisch schiereiland in handen hadden. Dat komt omdat Madrid eigenlijk pas vanaf het jaar 1561 echt begon te groeien. Dat was op het moment dat koning Filips II de kroon van Toledo naar Madrid verhuisde.

Op basis van mijn laatste reis naar Madrid, in september van het afgelopen jaar, heb ik een selectie gemaakt van 24 foto’s die naar mijn mening een eerlijk beeld van Madrid laten zien.

madrid-koninklijk-paleis

Het Koninklijk Paleis is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Het gebouw dat hier staat stamt uit van de 18e eeuw en is weggezet nadat het vorige paleis op de kerstavond van 1734 door brand vernietigd werd.

madrid-la-latinaEen van mijn favoriete wijken in Madrid is La Latina. Hier barst het van de leuke barretjes waar het vooral in het weekeinde prima vertoeven is tussen hoofdzakelijk Spanjaarden.

madrid-straatmuzikantenStraatmuzikanten zul je op verschillende plekken in Madrid tegenkomen. Ik was erg gecharmeerd van dit Spaanse stel dat een mooi Spaanstalig liefdeslied ten gehore bracht.

madrid-plaza-de-torosStierengevechten horen bij Spanje net als dat draaiorgels en klompen bij Nederland horen. Ook al verafschuw je als dierenliefhebber deze vorm van amusement, dan blijft het Plaza de Toros Las Ventas vanwege de architectuur de moeite waard om te bezoeken. Dit is de binnenkant met rechtsboven de koninklijke loge.

madrid-reina-sofia-museumMadrid staat bekend om de uitmuntende musea. Het Reina Sofia museum is één van de drie bekendste kunstmusea van Madrid. De andere twee zijn het Museo del Prado en het Museo Thyssen-Bornemisza. De binnentuin op de foto is van het Reina Sofia. Ook hier kun je verschillende kunstobjecten bewonderen.

madrid-rust-churrosDe beste churros van Madrid (en misschien wel van heel Spanje) haal je bij Chocolateria San Gines. Daar is het bijna 24 uur per dag druk. Dit soort plaatjes, zonder drukte voor de zaak, zijn vrij zeldzaam.

madrid-plaza-de-jesusDit beeld van Jezus Christus staat in La Basílica de Nuestro Padre Jesús de Medinaceli. Het is een beeld met een bewogen geschiedenis, die ik op ‘Madrid in 12 uur: Madrid op de fiets‘ verder beschreven heb.

madrid-bernabeuAls voetballiefhebber kun je Madrid niet verlaten zonder eerst het Estadio Santiago Bernabéu bezocht te hebben. Tijdens de Real Madrid Experience kun je het Real Madrid stadion bezoeken.

madrid-mercado-de-san-miguelSpanje betekent lekker Spaans eten. Vanzelfsprekend kun je ook in Madrid genieten van allerlei Spaanse lekkernijen. Een populaire plek om dat te doen is in de overdekte Mercado de San Miguel.

madrid-plaza-de-orienteUitzicht op de zijkant van het Koninklijk Paleis vanaf de Plaza de Oriente.

madrid-templo-de-debodEgypte heeft Madrid deze authentieke Egyptische tempel cadeau gedaan nadat Spanje het land geholpen had bij een lastige situatie. De Templo de Debod is vanuit Egypte naar Madrid overgebracht, waar het uitgegroeid is tot één van de populairste bezienswaardigheden van de stad. Er mogen een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd naar binnen.

madrid-monument-bomaanslagOp 11 maart 2004 werd Madrid opgeschrikt door terroristische aanslagen op forensentreinen. Het is de ergste aanslag die tot heden in Spanje plaatsgevonden heeft. Op het getroffen treinstation is een herdenkingsmonument ingericht.

madrid-metropolisKantoorgebouw Edificio Metrópolis is één van de bekendere gebouwen van Madrid. Het staat aan het begin van Gran Via; de brede straat in het centrum die vol staat met fraaie bouwwerken. Metrópolis is een fraai voorbeeld van Beaux-Arts architectuur.

madrid-terrasjesHet aangename klimaat van Madrid zorgt ervoor dat er een redelijk deel van het jaar voldoende levendigheid is op de vele terrasjes die je in de stad aantreft.

madrid-kio-torensEen opvallend stukje moderne architectuur in Madrid: de Torres KIO. Deze twee torens staan schever dan de Scheve Toren van Pisa. Het grote verschil is dat het hier opzettelijk gedaan is.

madrid-retiro-parkHet Retiro Park is het grootste en populairste stadspark van Madrid. Erg geliefd is het kunstmatige meer met het erachter gelegen monument ter ere van de voormalige koning Alfonso XII. Je kunt tegen betaling met roeibootjes het meer op gaan.

madrid-puerta-del-solPuerta del Sol wordt als het hart van de stad beschouwd. Dit plein is daarom vrijwel altijd druk en trekt ook allerlei mensen aan die geld willen verdienen aan de toeristen, zoals bijvoorbeeld straatartiesten.

madrid-basilica-san-francisco-el-grandeDe Real Basilica de San Francisco el Grande is één van de mooiste kerkgebouwen van Madrid. De in 1760 gebouwde kerk is een stuk ouder dan de iets noordelijke gelegen Kathedraal van Madrid (officieel: de Santa María la Real de La Almudena), die pas in 1993 gewijd werd.

madrid-terras

Een van de leuke pleinen van Madrid.

madrid-puerta-de-toledoIn Madrid staan nog enkele stadspoorten, zoals deze Puerta de Toledo die tussen 1812 en 1827 gebouwd is.

madrid-doekenDoeken boven de straten moeten het winkelend publiek tijdens de warme dagen beschermen tegen de zon.

madrid-plaza-mayorPlaza Mayor is het grootste en fraaiste plein van Madrid. Omdat men centraal op het plein een groot evenement aan het opbouwen was heb ik hier slechts een deel op de foto gezet.

madrid-oude-binnenstadDeze foto laat het gemiddelde straatbeeld in de oude binnenstad van Madrid zien.

madrid-plaza-de-cibelesDe Plaza de Cibeles met centraal de fontein met de Romeinse godin Cybele is een bekende plek in Madrid, die veel gefotografeerd wordt.

Soortgelijke berichten

Barcelona in 24 foto's
Barcelona
01 maart 2024
Fotoreportage van Málaga
Málaga
15 februari 2022
Ibiza
11 mei 2018