24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

De treinrit van Nuwara Eliya naar Ella

De treinrit van Kandy naar Ella behoort tot de mooiste en meest indrukwekkende treinreizen ter wereld. Alles bij elkaar zal deze treinreis als alles volgens plan gaat ongeveer zeven uur duren. Wil je net als ons de verkorte versie van deze tocht doen dan heb je ook de mogelijkheid om in Nuwara Eliya op te stappen. Vanaf deze plaats zal de treinreis nog zo’n drie uur duren. Dit laatste deel van de treinreis staat bekend als het mooiste deel van de reis. De rit over het oude spoor neemt je mee over hoge bergen, langs diepe dalen, over oude bruggen en door donkere tunnels.
Wil je deze treinreis een beetje comfortabel maken dan moet je enkele dagen van te voren al je eerste klas kaartjes kopen. Lukt dit niet want ze zijn vaak al dagen van te voren uitverkocht dan moet je plaatsnemen in de tweede en derde klas van de trein. De coupe’s zijn er behoorlijk vol en de kans dat je er kunt zitten is nihil. Toch maakt het uitzicht en de andere bijzondere fenomenen die je onderweg tegenkomt alles goed. Wil je toch gaan zitten dan kun je, als een andere toerist die plaats nog niet heeft ingenomen, plaatsnemen bij de deur en heerlijk met je voeten buitenboord genieten van de prachtige natuur om je heen. Let wel op want soms moet je je snel je voeten intrekken voor een naderend station of andere obstakels.

In deze foto reportage proberen we je een idee te geven van hoe mooi deze treinrit is aan de hand van enkele foto’s die we onderweg geschoten hebben.

treinrin-sril-lanka-2Het treinstation van Nuwara Eliya is te vinden enkele kilometer buiten het centrum van het stadje. Het is de plaats waar we aan ons avontuur gaan beginnen en onze kaartjes moeten kopen.

treinrin-sril-lanka
Het openbaar vervoer in Sri Lanka is bijzonder goedkoop voor slechts enkele euro’s maken we met zijn drieën een treinrit van ongeveer drie uur.

treinrin-sril-lanka-4
Nadat we de kaartjes hebben bemachtigd is het tijd om een plaatsje in de trein te gaan zoeken. Let even op het halve kaartje, dat is namelijk het kinderkaartje en kost logischerwijs ook maar de helft van een gewoon kaartje.

treinrin-sril-lanka-3
Het is behoorlijk druk op het station en een fatsoenlijk plaatsje in de toch al zo volle trein zal niet makkelijk zijn.

treinrin-sril-lanka-5
Een beetje moedeloos kijken we in de coupe’s die al behoorlijk vol en vooral erg warm zijn.

treinrin-sril-lanka-21
Aangezien we onze dochter van acht bij hebben en geen fatsoenlijke plaats kunnen vragen we aan de conducteur of er nog ergens plaats is.

treinrin-sril-lanka-6
Na een kort gesprekje en een dikke fooi mogen we plaatsnemen in het bagageruim van de trein die op dat moment helemaal leeg.

treinrin-sril-lanka-7
Dit lijkt in eerste instantie niet een ideale oplossing totdat de enorme schuifdeuren opengaan en we getrakteerd worden op een waanzinnig uitzicht. Onze voeten bungelen buiten terwijl het landschap aan ons voorbij trekt. Af en toe komt de conducteur zeggen dat we van kant moeten wisselen omdat er iets bijzonders aankomt.

treinrin-sril-lanka-8
De trein glijdt langzaam maar gestaag door het prachtige landschap.

treinrin-sril-lanka-9
Onderweg kom je boerderijen en kleine dorpen tegen.

treinrin-sril-lanka-11
Soms kom je een passerende trein tegen. Het passeren gaat zo langzaam dat je bijna een praatje kunt maken met je tegenliggers.

treinrin-sril-lanka-10
De spoorbruggen zien eruit alsof ze hun beste tijd gehad hebben.

treinrin-sril-lanka-19
Als we in de buurt komen van een ander station moeten de schuifdeuren even dicht.

treinrin-sril-lanka-15
Op de meeste stations wordt zolang gestopt dat je in alle rust even kunt uitstappen een rondje kunt lopen.

treinrin-sril-lanka-20
Snel na de stop mogen de schuifdeuren weer open en trekt het landschap weer aan ons voorbij.

treinrin-sril-lanka-25
Niet allen vergezichten maar ook dichtbegroeide bossen kom je tegen tijdens de tocht.

treinrin-sril-lanka-18
Anders dan in Nederland wordt het treinverkeer niet platgelegd als er aan het spoor gewerkt moet worden maar wachten de werklui even tot de trein voorbij is en vervolgen dan weer snel hun werk.

treinrin-sril-lanka-22
Theeplantages mogen natuurlijk niet ontbreken.

treinrin-sril-lanka-12
Een van de hoogste bergpassen die door de trein genomen wordt.

treinrin-sril-lanka-13
Het uitzicht is hier fenomenaal.

treinrin-sril-lanka-14
En lijkt alleen maar mooier te worden.

treinrin-sril-lanka-24
Tijdens de tocht kom je behoorlijk wat tunnels tegen.

treinrin-sril-lanka-16
Op sommige momenten lijk je over het hele land te kunnen uitkijken.

treinrin-sril-lanka-23Eenmaal in Ella aangekomen laten we het spoor achter ons en gaan we verder met onze rondreis door Sri Lanka.

Soortgelijke berichten

Sri Lanka
22 maart 2017