24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

San Francisco

Als je aan fervente Amerika-reizigers vraagt wat ze de leukste stad van de Verenigde Staten vinden dan krijg je vrij vaak ‘San Francisco’ als antwoord. De voor Amerikaanse begrippen gemoedelijke sfeer zorgt ervoor dat de stad volgens velen bijna Europees aandoet. Nadat ik in 2003 ooit een keer in Los Angeles was geweest vond ik het in 2017 tijd om dat nog een keer te herhalen, maar dan ook zeker San Francisco te bezoeken. Dankzij een last minute vliegticket naar San Francisco wist ik op voorhand dat de kans groot was dat ik goed weer zou hebben. Ik heb het tijdens mijn drie dagen in San Francisco absoluut getroffen met de weergoden, want de roemruchte mist heb ik niet gezien en de zon heeft uitbundig geschenen. Je kun wel merken dat het eind januari was, want de zon stond relatief laag wat veel schaduwpartijen opleverden. Persoonlijk heb ik dat liever dan grauw weer en daardoor kleurarme foto’s.

De foto’s op deze pagina moeten een klein beetje een indruk van de stad geven. Het was zoals altijd weer lastig kiezen, maar ik denk dat deze fotoreportage in ieder geval San Francisco laat zien zoals ik het beleefd heb.

sanfrancisco-golden-gate-bridgeGeen enkel bouwwerk in San Francisco is zo bekend als de Golden Gate Bridge. Deze hangbrug die de vaarweg Golden Gate overspant is voor San Francisco wat de Eiffeltoren voor Parijs is.

sanfrancisco-hobart-buildingDe Hobart Building was ooit het hoogste gebouw in Downtown San Francisco. Tegenwoordig is het dankzij de fraaie art-deco architectuur één van de fraaiste gebouwen die je aantreft in de binnenstad van San Francisco.

sanfrancisco-painted-ladiesWie ooit naar de serie Full House heeft gekeken die moet deze ‘Painted Ladies’ zeker herkennen van de leader van deze televisieserie.

sanfrancisco-muralVerspreid door San Francisco kom je vrij veel ‘murals’ tegen. Deze vorm van straatkunst fleurt de straten in San Francisco op menig plek op.

sanfrancisco-cupidoEen opvallend kunstwerk is Cupido’s Boog langs de Embarcadero. Deze 18 meter hoge boog werd hier in 2002 geplaatst om het romantische karakter van de stad te benadrukken.

sanfrancisco-oakland-bay-bridge Het Nederlandse spreekwoord ‘morgenstond heeft goud in de mond’ gaat zeker op als je dit plaatje ziet dat net na zonsopkomst gemaakt is. Het silhouet van de Oakland Bay Bridge is fraai zichtbaar binnen een goudkleurige Baai van San Francisco.

sanfrancisco-pier29De Embarcadero is de verkeersader die langs de verschillende pieren loopt. Het gebouw van Pier 29 is een fraai voorbeeld van de bouwwerken die je hier aantreft.

sanfrancisco-japanese-tea-gardenEr zijn twee plekken in San Francisco waar je je een beetje in Japan waant. De eerste plek is Japan Town, de tweede plek is de Japanse Tea Garden in het Golden Gate Park.

sanfrancisco-city-hallHet protserige stadhuis is een opvallend bouwwerk binnen San Francisco.

sanfrancisco-mustang-mach1Met dit plaatje waan je je toch terug in de jaren ’70?

sanfrancisco-pier39Pier 39 mag als het toeristische hart van de stad gezien worden. Op deze pier barst het van de winkels en horeca.

sanfrancisco-clam-chowderAls je in Fisherman’s Wharf bent zijn er veel plekken waar je ‘clam chowder’ kunt eten. Deze mosselsoep wordt bij voorkeur opgediend in een kom van zuurdesembrood.

sanfrancisco-piramide

De in 1972 geopende Transamerica Pyramid is tot het jaar 2017 het hoogste gebouw van San Francisco geweest. Hoewel hij daarin inmiddels overtroffen is, blijft het 260 meter hoge gebouw een opvallende verschijning.

sanfrancisco-tram-fietsers-fishetmanswharfTwee populaire vervoersmiddelen in de stad op één foto: de authentieke tram en de fiets.

sanfrancisco-fishermans-wharf-avond2In de wijk Fisherman’s Wharf vind je volop winkels en restaurants.

sanfrancisco-terminal-buildingHet beroemde terminalgebouw van San Francisco. Vanaf deze plek kun je per veerboot naar de diverse steden aan de Baai van San Francisco varen.

sanfrancisco-alcatrazHet eiland Alcatraz, dat eerst dienst deed als militaire gevangenis en later de plek werd waar roemruchte criminelen zoals Al Capone opgesloten werden.

sanfrancisco-cellen-alcatraz De cellen in de gevangenis van Alcatraz. Niet bepaald een luxe hotel, nietwaar?

sanfrancisco-unionsquareUnion Square wordt als het hart van de stad gezien.

sanfrancisco-presidioHet Presidio is een voormalig militair terrein dat nu een nationaal park is. Het ligt direct aan de zuidkant van de Golden Gate Bridge.

sanfrancisco-boudin-bakkersBakkerij Boudin is een begrip in San Francisco. Toeristen kijken dan ook graag toe hoe de bakkers het zuurdesemdeeg omtoveren tot broodspecialiteiten.

sanfrancisco-chinatownNee, deze foto is niet in een Chinese stad gemaakt, maar in Chinatown San Francisco. Hier wonen en werken zo’n honderdduizend mensen die oorspronkelijk van Chinese afkomst zijn.

sanfrancisco-kabeltramSinds 1873 rijden de kabeltrams in San Francisco en nog steeds zijn is historische manier van vervoer in gebruik. Er wordt over drie lijnen gereden en een kaartje kost op dit moment $ 7,-. Aan het einde van een route moeten de trams handmatig omgedraaid worden, zoals je hier op de foto ziet gebeuren.

sanfrancisco-zeeleeuwen-pier39De belangrijkste attractie van Fisherman’s Wharf zijn de zeeleeuwen die hier vooral in het winterseizoen op de pontons bij Pier 39 verblijven. Hier liggen ze nog na te genieten van een hele dag in de zon doorgebracht te hebben.

Soortgelijke berichten

Yellowstone in 24 foto's
Yellowstone
21 februari 2024
Utah in 24 foto's
Utah
08 oktober 2019
Los Angeles
01 maart 2017