24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Wenen

Als ik vroeger aan Wenen dacht dan waren barok, neoclassicisme en klassieke muziek de eerste dingen die in me opkwamen. Zaken die me toen niet echt konden boeien. In mijn hoofd bleef Wenen toch lang die wat suffige stad waar vooral vijftigplussers naartoe gaan als ze een stedentrip willen maken. Afgelopen winter en zomer heb ik twee hernieuwde kennismakingen gehad met Wenen en ik was aangenaam verrast. Wenen is een sfeervolle stad waar voor ieder wat wils te vinden is. De stad heeft een heerlijke vibe, vooral in de zomermaanden als de lokale bevolking en de toeristen massaal naar buiten komen en er van alles georganiseerd wordt in de stad. Dankzij het gratis toegankelijke amusementspark Prater is Wenen ook met kinderen prima te doen. De aangenaamste kennismaking voor mij persoonlijk was die met de bouwstijl en kunst van de Weense architect en kunstenaar Friedensreich Hundertwasser. Zijn kleurrijke en organische ontwerpen zijn duidelijk beïnvloed door Antoni Gaudí, die als een voorbeeld van surrealistische architectuur gezien mag worden.

Uit de honderden foto’s die ik geschoten heb in Wenen is er een selectie gemaakt van 24 foto’s die volgens mij een aardige sfeerimpressie van Wenen geven.

wenen-schonbrunn

Schlöss Schonbrunn is de bekendste bezienswaardigheid van Wenen. Dit paleis was het voormalige zomerverblijf van de keizer. Voor de kassa’s van Schönbrunn staat overdag vaak een aardige wachtrij. Het is daarom aan te raden om vooraf je entreetickets via internet te reserveren.

wenen-volksgartenWenen telt meerdere stadsparken. Een van de oudste en leukste parken in de stad is de Volksgarten. Opvallend bouwwerk is de Griekse tempel die vooral dienst doet als expositieruimte.

wenen-brandweerkazerneDit is de entree van de brandweerkazerne in het centrum van de stad. Indrukwekkend, toch?

wenen-hofburg-paard-en-wagenTwee vliegen in één klap: hier zie je het binnenplein van paleis Hofburg en een Fiaker. Deze traditionele paardenkoetsen zie je volop door het hart van de stad rijden.

wenen-astronomische-klokDeze astronomische klok is in opdracht van een verzekeringsmaatschappij. Ieder uur verzamelen toeristen zich rondom deze bijzondere klok. Het drukste moment is rond het middaguur, als alle figuurtjes op de Klok van Anker een keer voorbijtrekken.

wenen-donaucityAan de noordkant van Wenen is Donau City verrezen. Hier is het moderne architectuur die de klok slaat. Letterlijk hoogtepunt is DC Tower 1, die een hoogte heeft van maar liefst 220 meter.

wenen-sissi-jurk

In het Sissi-museum kun je enkele jurken van deze voormalige Oostenrijkse koningin bewonderen.

wenen-ferstelpassage
In sommige Europese steden kun je nog prachtige winkelpassages bezoeken. Zo ook in Wenen waar de Ferstelpassage een geweldig overblijfsel uit de negentiende eeuw is.

wenen-wiener-schnitzel De Wiener Schnitzel is het bekendste gerecht uit Wenen. Bij voorkeur eet je die bij Figlmüller of Lugeck.

wenen-vuilverbrandingsovenDe meest bijzondere vuilverbrandingsoven ter wereld vind je in Wenen. Dat komt door het uiterlijk waar de Weense architect Hundertwasser voor verantwoordelijk is.

wenen-uitzicht-vanaf-donauturm

Uitzicht over de stad vanaf het observatiedek van de Donauturm.

wenen-praterBelangrijk onderdeel van Prater is het amusementspark. Je kunt hier gratis rondlopen en betaalt uiteindelijk per attractie. Beroemd is het oude reuzenrad dat hier al meer dan een eeuw zijn rondjes draait.

wenen-albertina

 

Museum of paleis? Albertina is van alles wat. Terwijl beneden moderne kunstenaars als Andy Warhol de aandacht trekken, daar ziet het er een verdieping hoger heel wat romantischer uit.

wenen-demel-sachertorteEen andere bekende lekkernij uit Wenen is de Sacher Torte. Het originele recept van deze chocoladetaart is van Hotel Sacher, maar de beste variant wordt volgens velen bij Demel gemaakt.

wenen-museumkwartierEcht stads en helemaal van deze tijd is het Museumkwartier. Vooral in de zomer heerst er hier een heerlijke sfeer.

wenen-gevelWandelend door de straten kun je verrassend mooie gevels aantreffen.

wenen-stephansdomHet interieur van de Stephansdom. Deze kerk wordt als het hart van de stad gezien.

wenen-smalle-straatjesEen van de smalle straatjes in het centrum van Wenen.

wenen-kunsthistorisches-museumHet kunsthistorisch museum is een van de topmusea van Europa. Behalve de indrukkende kunstcollectie is het gebouw zelf ook de moeite van het bekijken waard.

wenen-kerstmarktDe weken voor kerstmis worden er in Wenen diverse kerstmarkten gehouden. Dit is de kerstmarkt voor het stadhuis.

wenen-belvedereEen ander mooi paleis is Schloss Belvedere. Op een zonnige dag krijg je een mooie reflectie in het water als je hier in de ochtend komt.

wenen-reflectieNog een  reflectie, maar dan van een gebouw in het glas van een ander gebouw. Deze foto is op een zonnige namiddag geschoten in Donau City.

wenen-ringstrasseDoor het centrum van Wenen loopt de Ringstrasse als belangrijke verkeersader. De brede straten vormen een schril contrast met de smalle middeleeuwse straatjes die je in het centrum soms aantreft.

wenen-hundertwasserhausNog een keer Hundertwasser. Dit is de gevel van het Hundertwasserhaus. Dit is een wooncomplex dat uit 1986 dat niet open is voor toeristen.

Wenen in één dag

Wil je zelf Wenen ontdekken en weet je niet hoe je een leuke dag in Wenen besteedt? Op de site www.in12uur.nl staan inspirerende verhalen over hoe je een bepaalde bestemming in één dag kunt bezoeken. De tijdlijn die erin gebruikt wordt kan als leidraad gebruikt worden voor bezoekers om zelf een dag op die bestemming door te brengen. Hierbij worden er verschillende thema’s gebruikt, zoals ‘Winters Wenen’, ‘Een andere kant van Wenen’ en ‘De highlights van Wenen’.

Soortgelijke berichten

Salzburg
22 augustus 2017
Innsbruck
19 augustus 2017