24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Seoul

Dit jaar plaatste ik Seoul op mijn lijst van te bezoeken bestemmingen met in het achterhoofd het idee om deze stad over twee of drie jaar een keer te bezoeken. Door omstandigheden kwam ik drie weken geleden ineens onverwacht in Seoul terecht. Het reisdoel was eigenlijk Beijing, maar ik werd door mijn paspoort geweigerd in China. In allerijl heb ik toen een vliegticket richting Seoul gekocht, waar ik dus geheel onvoorbereid terechtkwam. Het geluk bij een ongeluk is dat het tijdens de drie dagen dat ik Seoul bezocht het droog en redelijk zonnig was. Smog als gevolg van de vrijwel continue luchtvervuiling die de metropool teistert zorgde voor een ongewild filter in de lucht.

Ik heb Seoul leren kennen als een wereldstad zonder de hardheid die bij een plaats van deze omvang hoort. De bevolking is zo vriendelijk dat dit een positief stempel drukt op de sfeer in de stad. Seoul heeft soul. Een andere omschrijving kan ik er niet aan geven. Voor mij is het eigenlijk onbegrijpelijk dat er zo weinig Europese toeristen rondlopen in Seoul. Het grote voordeel is dat het de stad wel lekker authentiek houdt. Met een reportage van 24 foto’s laat ik jullie graag zien hoe Seoul er door mijn ogen uit ziet.

seoul-hoe-lang-nogDit soort lage bebouwing is grotendeels verdwenen in het centrum van Seoul. Als je dit soort pandjes ziet staan vraag je je af hoe lang ze nog bespaard blijven van de slopershamer.

seoul-locals-voor-folkloremuseumVooral de zondag is een goede dag om locals in traditionele kledij te spotten bij de paleizen in Seoul. Deze foto is gemaakt voor het Folkloremuseum op het terrein van Gyeongbokgung Palace.

seoul-streetfoodDat je in Azië bent zie je onder andere aan het street food dat je op verschillende plekken in de stad kunt kopen, ook in de avonduren.

seoul-namsanUitzicht vanaf de berg Namsan, die centraal in de stad te vinden is. Ik fotografeer hier met mijn rug naar de N Seoul Tower gedraaid. Alle kleurige elementen die je op het uitzichtpunt ziet zijn hangslotjes, veelal in de vorm van hartjes. Hier is dit toegestaan.

seoul-maybachDat Zuid-Korea en vooral Seoul het economisch voor de wind gaat is te zien aan het wagenpark dat er rondrijdt. Vooral in de wijk Gangnam is dat goed zichtbaar. Zo spotte ik voor een kantoorpand twee Mercedes S-klasses in de ultraluxe Maybach-uitvoering.

seoul-kleurKleurrijke elementen bij een boeddhistische tempel.

seoul-dongdaemun-design-plazaEen fraai staaltje van moderne architectuur en kunst in Seoul: Dongdaemun Design Plaza.

seoul-doorkijkje-gyeongbukgong-palaceTraditionele stijl en kleuren zijn vertegenwoordigd in het Gyeongbokgung paleis.

seoul-gimbapDe Koreaanse variant van sushi heet gimbap en die koop je hier ook gewoon op straat. Dit is in de wijk Myeong-dong waar veel streetfood te koop is, vooral in het weekeinde.

seoul-hoogbouwHoogbouw domineert tegenwoordig het straatbeeld in het centrum van Seoul.

seoul-steegjeZomaar een steegje.

seoul-lichtreclameIn sommige straten zie je ontzettend veel lichtreclame. Als Europeaan begrijp je er vaak een groot deel niet van.

seoul-sejong-daeroSejong-daero is een breed voetgangersdeel in het hart van Seoul.

seoul-metropoolVanuit de Lotte World Tower zie je duidelijk dat je te maken hebt met een enorme metropool. Opvallend in dit zuidelijke deel van Seoul is dat je gewoon enorme verzamelingen hebt van soortgelijke flatgebouwen.

seoul-gangnam-styleHet popnummer ‘Gangnam Style’ is geïnspireerd op het stadsdeel Gangnam in Seoul. Daar kun je tegenwoordig een enorm sculptuur bewonderen dat opgedragen is aan dit lied van de Koreaanse artiest PSY.

seoul-deoksugung-palaceBehalve duidelijk Aziatische stijlelementen vind je ook Europese architectuur binnen de paleismuren van Deoksugung Palace.

seoul-happy-pillsK-pop en vrolijke kleuren zijn voorbeelden van de bijna kinderlijke vriendelijkheid die een kernwaarde binnen de Koreaanse cultuur vormt. Een winkeltje zoals deze, ‘Happy Pills’, vind ik daar dan ook uitstekend bij passen.

seoul-gyeongbukgong-palaceDeze tinten tref je veel aan in de koninklijke paleizen van Seoul.

seoul-myeong-dong-kathedraalNiet het boeddhisme maar het christendom is de grootste religie in Seoul. Dat er dus een kathedraal te vinden is, is niet zo bijzonder als je dat in je achterhoofd houdt.

seoul-de-doorsnee-koreaanHoe je een doorsnee Koreaan herkent? Door het mondkapje en de mobiele telefoon voor het gezicht.

seoul-bukchon-hanok-villageIn Bukchon Hanok Village kun je nog genieten van het authentieke Seoul.

seoul-lotte-world-towerLotte World Tower is met een hoogte van 554,5 meter het hoogste gebouw van Zuid-Korea. Op de lijst van hoogste gebouwen ter wereld is het momenteel de nummer 5. In 2016 heeft deze enorme toren die positie op de ranglijst overgenomen van One World Trade Centre in New York City.

seoul-sungnyemun-gateSungnyemun Gate is één van de oude stadspoorten van Seoul. Ik wilde eerst een foto tonen waarbij de oude poort zelf groot in beeld kwam. Achteraf vond ik het interessanter om te laten zien hoe het moderne Seoul het oude Seoul opgeslokt heeft.

seoul-gezin-voor-gyeongbokgung-palaceEen Koreaans gezin poseert in klederdracht voor Gyeongbokgung Palace. Dit paleis is het grootste en belangrijkste paleis van Seoul.

Soortgelijke berichten