24 foto's vertellen het verhaal van 1 bestemming

Tokyo

Vrijwel iedereen heeft wel zo’n lijstje van bestemmingen die hij of zij heel graag een keer zou bezoeken. Tegenwoordig noemt men dit een bucket list, anderen noemen het nog gewoon een wensenlijstje. Tokyo is een stad die eigenlijk al sinds de jaren eind jaren zeventig op mijn lijstje stond. Ja, zo oud ben ik al. Ben geboren in 1969 en al op de lagere school was ik bezig met het plannen van reizen die ik zou maken als ik later groot zou zijn. Miami, New York en Tokyo (volgens mij schreef ik het toen nog op z’n Nederlands als Tokio) was mijn top 3. De hoofdstad van Japan heeft dus heel lang op dit lijstje gestaan voordat ik het daadwerkelijk bezocht heb. De enorme indruk die deze wereldstad op me gemaakt heeft is er niet minder om. Wat een dynamiek! Wat een contrasten!

Ik ben teruggekeerd met een paar duizend foto’s. En dan heb ik mezelf nog enigszins afgeremd. Ik heb geprobeerd vooral ook te genieten van de sfeer van Tokyo. Van de enorme drukte die je op sommige plekken ervaart, maar ook van de stukjes eigen cultuur die de stad zonder enige twijfel heeft. Het kiezen van foto’s was dit keer dan ook een zeer lastige taak. Ga je voor dat mooie plaatje of kies je juist die andere foto die net wat meer het verhaal van Tokyo vertelt? Ik heb toch zoveel mogelijk voor het laatste gekozen. Hieronder kun je mijn 24 foto’s van Tokyo bekijken.

tokyo-neonHoogbouw en neonlicht. Dit zijn de elementen waar ik het eerste aan denkt als ik aan Tokyo denk.

tokyo-senso-jiHet tempelcomplex Senso-Ji is met ruim dertig miljoen bezoekers per jaar de drukst bezochte religieuze plek ter wereld. Mijn favoriete gebouw op het complex is de pagode van 5 verdiepingen.

tokyo-spelletjeLocals spelen een spelletje op straat in de authentieke wijk Yanaka.

tokyo-shibuya-crossingShibuya Crossing is het drukste kruispunt ter wereld. Mensen steken bij groen licht in alle richtingen het kruispunt over.

tokyo-megawebDe Japanse autoindustrie is de grootste ter wereld. In Odaiba kun je een gratis automuseum van Toyota bezoeken.

tokyo-tokyo-towerHebben ze de Eiffeltoren nagebouw? Ja, dat hebben ze gedaan. Deze Tokyo Tower is zelfs nog ietsjes hoger dan het origineel in Parijs en is ook te bezoeken om van het uitzicht over Tokyo te kunnen genieten.

tokyo-tulpen-en-bloesemKleur is er volop te zien in Tokyo, zoals hier de fraaie combinatie van tulpen en lentebloesem.

tokyo-steegje-in-yanesenDoor de snelle modernisering moet je nog goed zoeken naar steegjes zoals deze, maar ze zijn er nog steeds in Tokyo. Deze foto is gemaakt in Yanesen.

tokyo-shibuya109Shibuya 109 is het episch centrum van de speciale wijk Shibuya.

tokyo-picknickIets was typisch Japans is, is om massaal te picknicken als de bomen in de parken hun lentebloesem hebben. Het picknicken gebeurt dan vooral onder de bloesembomen. Sakura is voor Japanners een belangrijk seizoen.

tokyo-mondkapjes-en-pakkenDit straatbeeld is echt Tokyo aan het begin van de avond: donkere pakken en mantelpakken domineren dan even het modebeeld in de stad. De mondkapjes hebben meerdere functies: om besmetting door virussen te voorkomen en om jezelf te beschermen tegen de luchtvervuiling in de grote stad.

tokyo-meiji-jingu

Meiji Jingu in Yoyogi Park.

tokyo-opmerkelijke-dameEen opmerkelijk geklede dame in Takeshita Street.

tokyo-golden-gaiDe Golden Gai is een buurtje van een paar straatjes waar alleen maar kleine barretjes te vinden zijn. Meestal kunnen er amper vijf tot zes bezoekers per bar zitten. In een deel van de bars betaal je daarom een ‘cover charge’ naast de prijs die je voor de drankjes betaalt.

tokyo-terras-op-straatJe zou verwachten dat in een drukke stad als Tokyo elke weg belangrijk is om te gebruiken. Hier zie je ze overdag gewoon straten afsluiten om er terrasjes op te zetten.

tokyo-japanse-schoneAls je geluk hebt, kom je een Japanse schone tegen die zich in kimono op de foto wil laten zetten.

tokyo-vrijheidsbeeldHuh…. hoort deze foto niet thuis in de New York fotoreportage? Nee, op verschillende plekken ter wereld kun je een kopie van het Vrijheidsbeeld zien, zoals hier in Tokyo.

tokyo-dansTraditionele dans voor het Nationaal Museum in Uenopark.

tokyo-taxiHoewel je ook wel moderne hybride-auto’s in het straatbeeld terugziet, is het vooral de inmiddels bejaarde Toyota Crown die nog steeds heel veel als taxi ingezet wordt. Door met de taxi mee te bewegen ontstaat er een leuke dynamiek in de foto.

tokyo-tokyo-stationOud en nieuw in één foto: Tokyo Station met daarachter de moderne kantoorgebouwen.

tokyo-kleuren-in-de-avond
Door de vele kleuren en het licht is dit een typisch straatbeeld van modern Tokyo.

tokyo-bloesemNog een keertje lentebloesem. Dit is vlak voor zonsondergang, tijdens het ‘gouden uurtje’, bij het Tokyo Metropolitan Government gebouw.

tokyo-moderne-architectuurTokyo barst van de moderne architectuur, zoals hier Roppongi Hills.

tokyo-takeshita-streetHoe druk Tokyo kan zijn is hier goed te zien in Takeshita-dori, één van de belangrijkste winkelstraten van Tokyo. Deze foto is rond 11 uur in de ochtend genomen. De echte drukte moet dus nog komen….

Soortgelijke berichten